Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Akárki is kerül ki győztesen a november elején esedékes amerikai elnökválasztásokból, az eredmény az Atlanti-óceán mindkét partjára hatással lesz. Akár Trump, akár Biden győz, Európára mindenképp változások várnak. A CNBC cikke nyomán megnéztük a legérdekesebb forgatókönyveket.

 

Az amerikai választási rendszer egyedisége folyamán a győztes sem dőlhet hátra a választás éjszakája után. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza szerint, ha nagyon szoros lesz a verseny, és a levélszavazatok döntik el az eredményt, akkor elhúzódhat a győztes hivatalos kikiáltásának ideje, ami rengeteg lehetőséget ad a választási eredmény jogi megtámadására. Végül akár a Legfelsőbb Bíróság lehet a királycsináló. Nem is csoda, hogy Trump mindent megteszi, hogy a republikánusok jelöltjét juttassa a Legfelsőbb Bíróság egyik megüresedő helyére. Schmieding szerint ez idegessé teheti az európai tőzsdéket.

 

Egy, akár újabb tüntetéshullámmal kísért amerikai belpolitikai válság kétségkívül Európára is negatív hatással lenne, az idegeskedésen túl kemény nyilatkozatokkal önthetnek majd olajat a tűzre. Trumptól egyébként sem idegen Európa ostorozása (európai autókra kivetett és egyéb importvámok), hogy kedvére tegyen választóinak. A demokrata Joe Biden esetében sincs garancia arra, hogy ismét keblére öleli Európát, a lényeg ugyanis akkor sem változik: az USA érdeklődési körében ma már csak Ukrajna, Lengyelország, a Fekete-tenger és esetleg Közép-Kelet-Európa fér bele Európa viszonylatában.

 

 hirdetes_810x300  
Az elmúlt évtizedek legrizikósabb választása

 

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a piacok alábecsülik egy megtámadott választási eredmény lehetőségét, ezért sokan meglepődhetnek majd. Szerinte a mostani választás lesz az elmúlt évtizedek legkockázatosabb választása. Véleménye alapján három nagy valószínűségű forgatókönyv létezik: 50 százalékos eséllyel politikai patthelyzet alakul ki egy erősen kiegyensúlyozott eredmény mellett; 25 százalékos eséllyel Joe Biden nyer; illetve 25 százalék az esélye, hogy Trump kerül ki győztesen. (Kényelmesen pártatlan szakértői vélemény, meg kell hagyni).

 

Sokan attól tartanak, hogy Donald Trump újraválasztása esetén tovább fokozódik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Európa, illetve az Egyesült Államok és Kína között. Abban a szakértők egyetértenek, hogy az európai államokra esetlegesen kirótt importvámokkal az EU többet veszítene, mint az USA.

 

Az Eurostat adatai szerint az EU-nak 153 milliárd eurós kereskedelmi többlete van az USA-val szemben, vagyis többet exportál Amerikába, mint amit importál onnan. A Trump-adminisztráció pedig rendszeresen felrótta az EU-nak, hogy sokkal többet nyernek az amerikai piaccal, mint az amerikaiak az európai piaccal.

 

Európából nézve Biden sem egy főnyeremény

 

Trump némileg leegyszerűsíti a helyzetet, ugyanis számos információs-technológiai amerikai óriáscég bevételei függnek az európai piactól, és mivel egy kiemelt ágazatról van szó, ezen bevételek csökkenése nem csak anyagi, de stratégiai veszteséget is jelentene. (Nem véletlenül tárgyalnak az uniós hivatalnokok a digitális adó bevezetéséről.)

 

Európa Bidennel sem járna sokkal jobban. A demokraták első intézkedéseik között várhatóan adóemelést hajtanak majd végre és átszabályozzák a munkaerőpiacot, ami csökkenti majd az amerikaiak fogyasztását, ami elsősorban az európai exportnak fog fájni. A demokrata Biden alapvetően Trump adókedvezményeinek visszavonását tervezi és a szociális politika kiterjesztését, ami nem kevés költséggel jár majd.

 

Az amerikai elnökválasztásokra november 3-án kerül sor. Nagyon leegyszerűsítve: nem az fog győzedelmeskedni, aki a legtöbb szavazatot gyűjti be országos szinten, hanem aki az egyes államokban tud nyerni. Az amerikai elnökválasztási rendszerről alábbi cikkünkben tájékozódhat mélyebben:

 

Az is lehet amerikai elnök, aki kevesebb szavazatot kap, mint az ellenfele

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.