Nyitókép: Reuters

 

Az iráni főváros kórházainak intenzív osztályain már nincsenek szabad fekvőhelyek. A helyi egészségügyi minisztérium ezen a héten háromszor is rekordmennyiségű napi esetszámot jelentetett.

 

Annak ellenére, hogy Iránban rohamosan rosszabbodik a helyzet, a kormány nem vezetett be az európai országokhoz hasonló óvintézkedéseket, mondván, az amerikai szankciók idején nem engedhetik meg a gazdaság lezárását.

 

 hirdetes_300x300  

Az irániak a közösségi oldalakon felkavaró jeleneteket osztanak meg és írnak le a kórházakban és a temetőkben uralkodó állapotokról.

 

A helyzet kritikus

 

A teheráni kórházak sokkal telítettebbek, mint az első hullám idején, ezért az iráni ajatollah, Alí Chameneí elrendelte a katonai kórházak kapacitásainak kibővítését.

 

A járványügyi helyzettel foglalkozó Minoo Mohraz elmondása szerint a helyzet válságos, ugyanis az intenzív osztályokon nem rendelkeznek egyetlen szabad fekvőhellyel sem.

 

Iránban eddig több mint 517 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, a fertőzésbe pedig 29 600-an hunytak el.

 

Mindezek ellenére a hivatalok nem rendelték el az imaházak bezárását, sőt, a parlamenti választásokat és az iszlám forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget is megtartották.

 

Amikor márciusban gyors terjedésnek indult a vírus, bezárták az üzleteket, de két hét után az éttermekkel együtt újra kinyitották azokat. Márciustól az iskolák is be voltak zárva, de a kormány szeptembertől az újranyitásukat sürgette.

 

Eközben a szakemberek folyamatosan figyelmeztetéseket adnak ki az irániaknak. Az egyik kórház igazgatója azt mondta a televízióban, hogy a koronavírus nagyjából annyi áldozatot követelhet, mint amennyien a 80-as években az Irakkal folytatott nyolcéves háborúban estek el.

 

A legnagyobb városokat lezárták

 

Az egészségügyi miniszter helyettese – aki márciusban szintén elkapta a koronavírust – elutasította ezt a becslést, de azt beismerte, hogy a halálesetek valódi száma kétszer annyi lehet, mint a hivatalos adatok.

 

A szakemberek szerint az irániak nem tudnak tájékozódni az egymásnak ellentmondó információk kavalkádjában, így a piacok, kávézók és éttermek tömve vannak emberekkel.

 

A halottak számának emelkedése miatt a teherániak egyre jobban félnek, így sokan a maszkviselésre vonatkozó szabályok betartása mellett döntenek.

 

Szerda éjféltől három napra lezártak Irán öt legnagyobb városát, beleértve Teheránt is.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!