Nyitókép forrása: postoj.sk

 

A járványhelyzet súlyosbodása miatt Csehország országos zárlatot, lockdownt vezet be. Csütörtök reggel 6:00-tól minden üzletet bezárnak, kivéve az alapvető élelmiszert árusító egységeket, a kormány az emberek mozgásának és érintkezésének korlátozását vezette be. Az új intézkedésektől azt várják, hogy általuk elkerülhetővé válik az egészségügy összeomlása. Andrej Babiš kormánya jövő pénteken dönt a szükségállapot meghosszabbításáról.

 

A koronavírus-járvány miatt a cseh kormány elrendelte, hogy holnaptól, azaz október 22-től november 3-ig minden kiskereskedelmi egység tartson zárva, kivéve az alapvető élelmiszereket árusító üzleteket – hasonlóan az első hullámkor hozott korlátozásokhoz.

 

A bevásárlóközpontokban is csak az élelmiszerüzletek és a drogériák, illetve a gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

 

 hirdetes_300x300  
Korlátozzák a szabad mozgáshoz való jogot

 

Szintén csütörtöktől november 3-ig lesz hatályban az az intézkedés, amely korlátozza a polgárok mozgását és egymással való érintkezését. A munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás vagy közeli családtagok meglátogatásán kívül nem hagyhatják el a lakhelyüket. A természetbe legfeljebb csak másodmagunkkal szabad kimenni. A kétszemélyes szabály alól a családtagok mentességet kaptak.

 

A cseh kabinet heti 5-10 órában korlátozta a személyes hivatali ügyintézés számára fenntartott óraszámot, ahol lehet, otthoni munkavégzést rendeltek el, a hivatalokat csak előzetes egyeztetés után lehet felkeresni.

 

Andrej Babiš cseh kormányfő elmondta, hogy az elmúlt hetek korlátozó intézkedései nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, ezért további szigorítások mellett döntött a kormány. Egyúttal elnézést kért a polgároktól és vállalkozóktól a kényelmetlenségekért.

 

A cseh egészségügyi miniszter elmondása szerint a kórházak kapacitásai 80 százalékban telítődtek, a reprodukciós ráta 1,36, vagyis egy fertőzött átlagban 1,36 másik embernek adja tovább a kórt. A pozitívan teszteltek aránya az összes tesztből Csehországban már 30 százalék (Szlovákiában ennek cca. a fele, két-harmada).

 

Csehország külföldi partnereitől is segítséget kért a járványhelyzet kezeléséhez, az USA-ból 19 orvos érkezik a cseh kórházak támogatására.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!