Nyitókép forrása: heraldscotland.com

 

Kiszivárgott, hogy a londoni kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek célja, hogy megakadályozza Skócia függetlenedési kísérleteit. Egy, a konzervatív párttal együttműködő tanácsadó cég arra keresi a megoldást, hogyan kerülheti el London a skót függetlenségi népszavazást abban az esetben, ha az azt támogató Skót Nemzeti Párt a jövő májusi választásokon többségbe kerül.

 

Nagyon leegyszerűsítve, az ország integritásának megőrzése a cél. Jelenleg London vitatott módon blokkolta a skót népszavazási kezdeményezés jóváhagyását. A kiszivárgott dokumentum szerint ez a megoldás „kontraproduktív” lehet, és inkább azt tanácsolja Londonnak, hogy kenyerezze le a skót vezetést nagyobb jogkörökkel, és közben érje el az Európai Uniónál, hogy jelentse ki, elutasítaná egy önálló Skócia tagfelvételét az EU-ba (ez eredményes taktika volt egyébként már a katalánoknál is).

 

A Bloomberg hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Boris Johnson brit kormányfő és kormánya jelenleg is több fronton harcol a koronavírus és a Brexit-megállapodás körüli uniós vita kapcsán. Közben egyre sürgetőbbé válik a „skót ügy” is, tekintve, hogy a három évszázados brit királyság felbomlásával fenyeget.

 

 hirdetes_400x285  

Míg a 2014-ben zajló népszavazáson a skótok 45 százaléka támogatta csupán a függetlenséget, a felmérések szerint a mostani arány 58 százalék, ami nem csak a valaha mért legnagyobb arány, de a trend felfelé mozog.

 

Kulcsfontosságú májusi választások

 

London abból indult ki, hogy el kell kerülni azt az orbitális hibát, amit David Cameron volt brit miniszterelnök követetett el azzal, hogy engedte megvalósulni a Brexit-népszavazást, majd nagyot nézett az eredmény láttán.

 

A kiszivárgott jelentés szerint ha a Skót Nemzeti Párt nyeri meg a jövő évi skót választásokat, annak „minimum alkotmányos válság vagy egy második függetlenségi népszavazás” lesz a következménye.

 

A szerzők azt javasolják, hogy egy kemény, támadó jellegű ellenkampánnyal, amely az SNP nem teljesített kormányzati ígéreteire fókuszál, sikerülhet megfelelő mennyiségű szavazókat átállítani a skót párttól.

 

A dokumentum arra is kitér, hogy a skót függetlenséget, de egyúttal annak elsődleges okát, a Brexitet is ellenző szavazókat ambiciózus környezetvédelmi és migrációs politikával lehetne mobilizálni és a függetlenséget pártolók ellen hangolni.

 

Erőfölény helyett alkupozíció

 

Ezek a lépések ugyan nem tennék lehetővé, hogy a londoni kormány erőpozícióból lépjen fel a skótokkal szemben, de kellő alkupozíciót nyújtana ahhoz, hogy több autonómiával, alkotmányos rendezéssel és hatáskörrel lecsillapítsa Edinburgh szeparatizmusát.

 

A kiszivárgott információk szerint a tanácsadók javasolják a brit kormánynak, hogy a „négy nemzet, egy ország” direktíva helyett pénzügyi, migrációs és uniós politikákkal kapcsolatos hatáskörök átruházását.

 

Állítólag  a londoni konzervatívok körében elég vegyes sikert aratott a dokumentum. Sokan a népszavazást sem engednék megvalósulni, de újabb hatásköröket sem ruháznának át a skótokra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.