Nyitókép: Petr David Josek/TASR

 

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében kihirdetett szükségállapot minimum karácsonyig érvényben lesz Csehországban – jelentette ki Jan Hamaček belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

 

A szükségállapot jelenleg november 20-ig van érvényben, az esetleges meghosszabbításáról a cseh parlament képviselői döntenek. Hamáček azonban úgy vélekedik, hogy szükségállapot nélkül nem fognak tudni megbirkózni a járványügyi helyzettel, ezért a kormány többször fogja kérni a meghosszabbítását.

 

 hirdetes_810x300  

„Igen, úgy gondolom, hogy ezt becsületesen meg kell mondani”

 

– válaszolta a miniszter a Cseh Televízió azon kérdésére, miszerint a szükségállapot karácsonyig fog-e tartani.

 

A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy elrendelje a boltok bezárását vagy a kötelező munkavégzést a lakosság bizonyos csoportja számára.

 

Hamáček szerint a jelenlegi járványügyi óvintézkedések még hetekig, sőt hónapokig fognak tartani. Az óvintézkedések enyhítésével csak akkor lehet számítani, ha naponta már csak százasával, maximum néhány ezerrel fog emelkedni a fertőzöttek napi száma.

 

„Nagyon örülnék neki, ha karácsonykor sor kerülne egy kis enyhítésre, de ezt nagyon óvatosan kell megtervezni. Nyáron is megmutatkozott, hogy a nagy enyhítés után a görbét nehezen lehet megfékezni”

 

– konstatálta Hamáček.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!