Nyitókép forrása: bbc.com

 

Folytatódik a hajtóvadászat a hétfői bécsi terrortámadás egyik elkövetője ellen. A merényletsorozat kevéssel este nyolc előtt kezdődött egy zsinagóga közelében, a Duna-partjánál. Először számos lövést lehetett hallani, majd öngyilkos merénylő bombát robbantott. A rendőrség szinte azonnal hírzárlatot rendelt el, a környéket elszigetelték.

 

Az első információk még két elkövetőről szóltak, később kiderült, hogy Bécs városának hat különböző pontján zajlottak támadások. A hivatalosan is megerősített áldozatok száma három (nem hivatalosan legkevesebb hét). Legalább egy elkövetőt lelőtt a rendőrség.

 

Az osztrák rendőrség Twitter-oldalán valaki azt írta, „Allahra esküszöm, ez még csak a kezdet”.

 

 hirdetes_300x300  

A támadások helyszínei (via Index.hu):

 

SALZGRIES, MORZINPLATZ, SEITENSTÄTTENGASSE, FLEISCHMARKT (A HÚSPIAC), BAUERNMARKT (A GAZDAPIAC), GRABEN (A KÖZPONTI SÉTÁLÓUTCA).

 

Forrás: bbc.com

 

Osztrák belügyminiszter: Terrortámadás történt

 

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy a lelőtt elkövető az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, testére lebutított, házi készítésű robbanóöv volt felerősítve.

 

Éjjel egykor már csak egy elkövető volt szökésben.

 

A  hatóságok este felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el a belvárost, az ott élők pedig maradjanak otthon. Meghagyták, hogy ne tegyenek közzé felvételeket a neteken a támadásról és azok elkövetőiről, hanem küldjék el a rendőrségnek. Késő este a szlovák rendőrség is üzent a Bécsben élő szlovák állampolgároknak, nagyjából ugyanezt kérve. Csehország néhány órával az incidens után határellenőrzések ideiglenes bevezetését helyezte kilátásba

 

Forrás: bbc.com

 

„Mindenki maradjon otthon”

 

Kedden Bécsben zárva maradnak az iskolák, a diákok igazolt szabadot kapnak. A belügyminiszter felszólította a dolgozó lakosságot, hogy amennyiben tehetik, munkahelyükre se menjenek be, és messzire kerüljék el a belvárost.

 

Az osztrák közszolgálati média, az ORF közlése szerint a támadás elején sokan azt hitték, hogy tűzijátékot hallanak. Szemtanúk beszámolói szerint az egyik terrorista a bárok és kocsmák előtt ülő vendégeket lőtte válogatás nélkül.

 

A Kurier lap szerint az opendoors hashtaggel ellátott oldalak segítségével a civilek a Twitteren kereshettek menedéket.

 

A Facebook is aktiválta a természeti katasztrófák és terrortámadások esetére kifejlesztett funkcióját, amely arra szolgál, hogy a családtagok értesíthessék egymást.

 

 

 

Forrás: dailymail.co.uk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.