Nyitókép forrása: wsj.com

 

Két nappal a bécsi terrortámadás után Karl Nehammer osztrák belügyminiszter új és pontosított információkat közölt a sajtóval szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Többek között kitért az elkövető szlovákiai munícióvásárlása is, illetve arról is beszélt, hol mondott csődöt az osztrák megelőzés – derül ki a Krone.at cikkéből.

 

A bécsi terrortámadásban  négy ember halt meg, húszan súlyosan megsérültek. Az elkövető egy AK-47-essel, egy hosszúpengéjű késsel, és robbanószerkezetekkel felszerelve támadt rá a kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó szabad estét Bécs belvárosában töltő emberekre.

 

Nehammer megerősítette, hogy a hatóságok most már a magányos elkövető forgatókönyvét tartják a legvalószínűbbnek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy több dolog „félresiklott” már jóval a terrortámadás előtt.

 

Az osztrák belügyminiszter szerint „az elkövető felelős a támadásért”, „…de a hatóságok és a törvényhozók kötelessége mindent elkövetni a támadások megakadályozásáért”.

 hirdetes_810x300  

 

Súlyos hibák

 

Nehammer a hatóságok részéről elkövetett első hibaként a fiatalok radikalizációját megelőzni hivatott program teljes csődje. A rendszert ugyanis sikerült átvernie egy radikális fiatalnak. Ahogy arról korábban a Körkép.sk is beszámolt, az elkövető, a 20 élves Kujtim F. tavaly Szíriába akart utazni, hogy ott az Iszlám Állam oldalán harcoljon.

 

A hatóságok letartóztatták, és 2019-ben jogerősen 22 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték. Csakhogy a radikalizációt megelőző program lehetővé tette, hogy a tavaly áprilisban letartóztatott fiatal férfit  már decemberben kiengedjék.

 

A második fontos mulasztás a belügyminiszter szerint a Szlovákiával való kommunikációs kudarc az elkövető lőszervásárlási kísérlete kapcsán. A korábbi hírek arról szóltak, hogy Kujtim F. idén nyáron Szlovákiában vásárolt lőszert AK-47-esébe. Ezt később a szlovák rendőrség cáfolta, kijelentve, hogy a későbbi elkövető csak megpróbált Szlovákiában lőszert vásárolni – sikertelenül. Az információt pedig rögtön továbbították az osztrák rendőrségnek.

 

A kommunikációs fiaskónak nagy ára volt. Ettől kezdve nem nehéz összerakni a képet, és felmérni, milyen kockázatot is jelent egy Iszlám Államhoz hű fiatal férfi, aki épp lőszert akar vásárolni egy AK-47-esbe.

 

Megrázó videók: így gyilkoltak a terroristák Bécs utcáin (18+)

 

Tizennégy letartóztatás

 

A bécsi terrortámadás kapcsán eddig 14 embert tartóztattak le, 18 és 28 év közöttieket, mindegyikük migrációs háttérrel rendelkezik. A gyanúsították hátterét továbbra is vizsgálják.

 

Nehammer új információkat közölt az sebesültek állapotáról. Jelenleg 11 sérült szorul még mindig kórházi ápolásra, hárman vannak válságos állapotban. Két embert szerdán engednek haza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!