Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Dánia felszámolja több mint 17 milliós nyércállományát, miután az állatok által hordozott koronavírus mutálódott, és képes átterjedni az emberre is – jelentette be a dán miniszterelnök november 4-én.

 

Az egészségügyi hatóságok olyan koronavírus mutációt találtak a nyércekben, illetve az emberekben, amelyek kevésbé sebezhetők az antitestekkel szemben, így potenciálisan csökkentik a jövőbeli oltások hatékonyságát.

 

A WHO közölte, Dánia arról tájékoztatta, hogy több olyan esetet is azonosítottak, amikor emberek nyércektől kapták az állatokban mutálódott koronavírust. A dán laborok most gőzerővel próbálják megállapítani, milyen kockázatokat és következményeket is jelent ez a fejlemény a vakcinagyártásra és a járvány alakulására.

 

 hirdetes_400x285  

Dán nyércfarmok 15-17 millió állatot számlálnak. Az új törzset eddig öt nyércnél és 12 embernél sikerült kimutatni. Nem először okoz gondot, hogy a nyércek között könnyen mutálódó, ellenállóbb koronavírus-törzsek ütik fel a fejüket. Eddig a hatóságok a fertőzött állatok kiirtásával próbálta megoldani a problémát, ám a vírus könnyű terjedése miatt most a teljes állomány felszámolása sem kizárt.

 

A nyérceket prémjükért tenyésztik Európa és Ázsia több országában. Jelentős állományok vannak Dánián kívül Kínában és Lengyelországban is. A szakértők attól tartanak, hogy egy újabb járvány alakulhat ki, amelynek kiindulópontja ezúttal Dánia lehet.

 

Euractiv.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!