Nyitókép: hnonline.sk

 

Emmanuel Macron csütörtökön bejelentette, hogy a jelenlegi 2400-ról 4800-ra duplázza a Franciaország határain szolgálatot teljesítő erők számát a terrorfenyegetettség, a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítésére. A francia elnök egy európai határvédelmi erő létrehozására is javaslatot tett. A döntést az elmúlt hetek iszlamista merényletei, köztük a nizzai miatt legmagasabb szintre emelt terrorfenyegetettséggel indokolta a köztársasági elnök a francia-spanyol határon fekvő Le Perthus településen tett látogatásán.

 

Emmanuel Macron azt is jelezte, hogy támogatja a schengeni övezet szabályainak új alapokra helyezését és az európai külső határok fokozottabb ellenőrzését. Elmondta, hogy ennek érdekében meg fogja tenni az első javaslatokat az Európai Tanács decemberi ülésén „a schengeni övezet szervezettségének újragondolására és a határok közös védelmének megerősítésére egy valódi külső határbiztonsági rendőrséggel”. A francia elnök azt szeretné, ha az átszervezés 2022 első felében, az Európai Unió soros francia elnökségének idejére megvalósulna.

 

Emmanuel Macron szerint az átszervezéssel a schengeni övezetnek „koherensebbé” kell válnia annak érdekében, hogy „a közös határait jobban védje”, hogy egyértelműbbé tegye a határvédelem felelősségének és a szolidaritásnak a feladatait, és hogy a teher ne a belépő országokra háruljon. Emlékeztetett arra, hogy Franciaország „a másodlagos bevándorlás” egyik legfőbb országa, azaz elsősorban olyan migránsok érkeznek az ország területére, akiknek kérelmét egy másik uniós országban már elutasították, és így egy másik európai országban is megpróbálkoznak.

 

 hirdetes_810x300  

„Nagyon szeretném, ha megváltoztatnánk a játékszabályokat” – hangsúlyozta a francia elnök.

 

Emmanuel Macron kitért az illegális bevándorlás és a szerinte „a terrorhálózatokkal kapcsolatban álló” embercsempész-hálózatok elleni küzdelem fontosságára is.
„Törvényeket is el fogunk fogadni, ha szükségét érezzük, és ha pontos igényeknek felelnek meg” – tette hozzá a francia elnök, megjegyezve, hogy a helyzet szerinte jelenleg nem indokolja az alkotmány módosítását, amelyet a jobboldali ellenzék szorgalmaz az iszlamizmus miatt szükséges „háborús törvénykezés” érdekében.

 

A francia-spanyol határszakaszon tett látogatása előtt az államfő a Twitter közösségi portálon emlékeztetett arra, hogy a két ország között a titkosszolgálati együttműködés 2017 óta pénzügyi, technológiai és humánpolitikai szinten is jelentősen megerősödött.

A franciaországi Le Perthus és a spanyolországi La Jonquera közötti szakaszon naponta mintegy 35 ezer jármű halad át. Ezen az útvonalon érkezik Franciaországba a legtöbb illegális bevándorló, elsősorban az észak-afrikai országokból. Az elmúlt három hónapban mintegy négyezer embert toloncoltak vissza a francia határőrök Spanyolország felé.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!