Nyitókép forrása: koreatimes.co.kr

 

Az Egyesült Államok republikánus szavazóinak 70 százaléka szerint az idei elnökválasztás nem volt sem szabad, sem igazságos – derül ki a Politico/Morning Consult közös felméréséből, amit először a The Guardian brit baloldali lap közölt le.

 

Az eredmény a demokratikus intézményekbe vetett bizalom masszív leépülését mutatja. Illetve azt is, hogyan fordult meg az egyes szavazók véleménye az eredmény függvényében. A választások előtt a republikánusok 35 százaléka volt bizalmatlan a választási rendszerrel szemben, most a duplájára nőtt az arányuk. A „győztes” demokraták 48 százaléka a voksolás előtt még szintén bizalmatlan volt, látva az eredményt (a demokrata jelölt vélhető győzelmét) a rendszer iránti bizalom hirtelen 90 százalékosra nőtt.

 

A választások előestéjén a republikánus szavazók 18 százaléka vallotta azt, hogy az eredmény megkérdőjelezhető lesz, a választás után arányuk 64 százalékra emelkedett. Közben a demokrata választók 86 százaléka szerint megbízható eredmény született.

 

 hirdetes_300x300  

A republikánus szavazók főleg az úgynevezett csatatér államokban született eredményeket vitatják. Például Pennsylvániában, ahol négy napig számolták a szavazatokat. Pennsylvania esetében a republikánus szavazók 62 százaléka bizalmatlan az eredménnyel szemben, hasonló az arány Wisconsin, Nevada, Georgia és Atrizona állam esetén is.

 

Ezzel együtt a konzervatív szavazóknak csak kevesebb, mint fele reménykedik abban, hogy utólag megváltoztatják majd a választás eredményét – 38 százalékuk számít utólagos változtatásra, 45 százalékuk szerint az eredmény marad, és Joe Biden lesz az elnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!