Nyitókép forrása: nypost.com

 

Kim Dzsong Un megint eltűnt a nyilvánosság elől, már 23 napja nem mutatkozott – jelentette a dél-koreai országegyesítési minisztérium. Az észak-kroeai diktátort utoljára október 23-án, a koreai háborúban elesett kínai katonák egy Phenjan-tartományban található temetőjében látták.

 

Szöul hivatalosan igyekszik „nem tulajdonítani nagy jelentőséget” Kim Dzsongun eltűnésének (az ellenkezője nyilván veszélyes válaszreakcióra ösztönözné a másik Koreát). Mindenesetre, Kim Dzsongun idén már ötödszörre tűnt el szem elől több mint 20 napra, és az utóbbi hónapokban egyre több szó esett a kulisszák mögött, hogy az északi vezető egészségi állapota talán már visszafordíthatatlan, és az utódlást készíti elő.

 

Észak-Korea egyelőre érdemben Joe Biden megválasztására sem reagált – és Dél-Kórea egyes tisztviselői szerint Phenjan talán még sosem hallgatott ilyen hosszú ideig az amerikai elnökválasztás eredménye kapcsán.

 hirdetes_300x300  

 

Közben azonban olyan hírek is érkeztek a hermetikusa elzárt diktatúrából, hogy az országvezetés elrendelte a lakosok számára „az élelmiszer-megtakarításban való részvételt”. Ez többek között azt jelenti, hogy megbüntetik, aki „élelmiszert pazarol”. Ide sorolható a gabonából készült szeszes italok készítés. Az irányelv azt is meghagyta, hogy nem pusztán az élelmiszerkészletek védelméről van szó, hanem a szocialista rendszer megőrzéséről.

 

Az intézkedések a vidéki lakosság esetében csak súlyosbítják a nyomort. Egyes források szerint ugyanis a településeket összekötő utakat ellenőrök figyelik, és átkutatják az arra haladó autókat, szekereket és gyalogosan szállítókat. Tilos ugyanis gabonával kereskedni, de így a gabonatermesztésből élők nem tudják másra (húsra, eszközökre, vetőmagra) cserélni a terményüket.

 

Észak-Koreát ismét éhínség fenyegeti, miután a koronavírus-járvány miatt nőt az ország kereskedelmi izolációja, augusztusban és szeptemberben pedig három tájfun is súlyos károkat okozott a termőterületekben.

 

Körkép.sk, MTI, nypost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!