Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az EU belügyminiszterei pénteken a terrortámadások összehangolt visszaszorítása mellett foglaltak állást. Bár a pénteki belügyminiszteri (online) csúcsot a párizsi, nizzai és bécsi terrortámadások miatt hívták össze, amelyek egyértelműen a radikális iszlám dzsihadistáihoz kötődtek, a végleges nyilatkozatban egyes tagállamok akadékoskodása miatt nem került bele az „iszlám” vagy „iszlamista” kifejezés.

 

Jó hír azonban, hogy az Európai Bizottság a jogállamisági klauzulán és az LMBTIQ-jogokon kívül végre a terrorizmus európai szintű visszaszorításával is foglalkozni fog, és várhatóan decemberben közös stratégiát dolgoz majd ki.

 

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy a tagállamok az európai határok közös védelmének megerősítéséről, és a radikális iszlám internetes terjedésének megakadályozásáról is tárgyaltak. Megoldási javaslatok ugyan elhangzottak, de az emberjogi aktivisták néhány esetben már kongatják is a vészharangot.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyik javaslat szerint a közösségi hálókon egészüljenek ki egy olyan szűrővel, amely a szélsősége tartalmakat egy órán belül törli.

 

Egy másik, valamivel keményebb hozzáállást tükröző javaslat betiltaná az üzenetek titkosítását, például a WhatsApp és az ehhez hasonló alkalmazások esetében. Ez a felvetés az aktivisták támadásai miatt alaposan megnyirbálva került be a nyilatkozatba. Ettől függetlenül a találkozó utáni sajtótájékoztatóján Horst Seehofer német belügyminiszter arról beszélt, hogy a rendőrségnek bele kell látniuk a titkosított kommunikációkba.

 

Adategyesítés, közös fellépés

 

A határvédelem kérdésében Seehofer kiemelte:

 

„Hatékonyabban kell ellenőriznünk külső határainkat, digitális formában nyilvántartást kell vezetnünk a schengeni övezetbe való beutazásokról, és szorosabb együttműködésre van szükség a harmadik országokkal a terrorista fenyegetése leküzdése érdekében”

 

Kiemelte, hogy ki kell szélesíteni és gyorsítani kell a schengeni térségen belüli biztonsági intézkedések lehetőségeit, fejleszteni kell a tagállami adatbázisok kölcsönös hatósági átjárhatóságát és az információmegosztást is, beleértve a hírszerzési tevékenységet.

 

A nyilatkozat tartalmazza az EU rendőri szövetségének, az Europolnak a megerősítését hatáskör- és erőforrás szélesítéssel.

 

A nyilatkozatban kerülték az „iszlám” kifejezést

 

Franciaország és Ausztria kifejezetten az iszlamista terrorcselekmények elleni harc jegyében fogalmazták volna meg a közös nyilatkozatot. Ez indokolt is lehetett volna, csakhogy néhány tagállam kifogásolta az iszlám kiemelését a többi vallás közül, ezért az iszlám kifejezés egyszer sem szerepel a nyilatkozatban. Helyette belekerült egy politikai-ideológiai magyarázkodás, miszerint

 

„A terrorizmus elleni harcunk nem vallási vagy politikai meggyőződés ellen irányul, hanem fanatikus és erőszakos szélsőségesek ellen”

 

majd azt is kijelenti, hogy a migránsok nyilván aktív erőfeszítéseket tesznek integrációjuk érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.