Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

 

Az amerikai cég fejlesztése minden eddig ismert oltóanyagnál hatásosabb lehet. Előnye, hogy mínusz húsz fokon is lehet tárolni, a tesztalanyok pedig csak enyhe mellékhatásokról számoltak be.

 

Minden eddig kifejlesztett oltóanyagnál hatásosabb lehet a Moderna koronavírus elleni vakcinája – jelentette be közleményében az amerikai cég, amely azt állítja, az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen.

 

 hirdetes_400x285  

Bár a fejlesztés még zajlik, a mostani eredmények a Moderna szerint biztatóak, a cég a következő napokban kérhet jóváhagyást az oltóanyagra.

 

A Moderna harmadik fázisú klinikai tesztelésében 30 ezer ember vett részt, fele-fele arányban kaptak placebót és oltóanyagot. A több hónapig tartó tesztelés alatt a placebót kapott tesztalanyok közül 90-en kapták el a koronavírust, közülük 11-en súlyosan megbetegedtek. Velük ellentétben az oltóanyagot kapók csoportjában mindössze 5 megbetegedést regisztráltak.

 

A Moderna közleménye szerint az oltóanyaguknak nincsenek komoly mellékhatásai, néhányan fejfájásról és izomfájdalomról számoltak be.

 

A szer előnye, hogy – a Pfizer készítményével ellentétben – ezt elég mínusz 20 fokon tárolni, vagyis háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható.

 

Az amerikai hatóságok szerint akár már december végén megkezdhetik a lakosság oltását, először a veszélyeztetett csoportokkal és az egészségügyi dolgozókkal.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!