Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Külügyek

Lengyel kormányszóvivő: Varsó nyitott a konstruktív megoldásokra az uniós pénzügyi csomag kapcsán

Leállt az uniós forrásokról szóló csomag összes elemét érintő eljárás

Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az uniós források kapcsán Lengyelország nyitott konstruktív, az uniós alapszerződéssel összhangban lévő megoldásokra – közölte a lengyel kormányszóvivő hétfőn, miután Varsó megvétózta az Európai Unió költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot.

 

Az uniós tagországoknak az Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán Lengyelország és Magyarország ellenezték “a határozat kedvezőtlen tervezetét”- erősítette meg Piotr Müller kormányszóvivő a Twitter közösségi honlapján.

 

Mint közölte, ennek következtében leállt az uniós forrásokról szóló csomag összes elemét érintő eljárás, beleértve a költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz kötődő saját forrásokról szóló döntést, valamint a feltételrendszerről szóló “önkényes határozatot” is.

 

Müller hozzátette: Lengyelország partnereinek “észszerű hozzáállására” számít, valamint az olyan elvek kidolgozására, amelyek lehetővé teszik majd a megállapodás kidolgozását.

 

“Nyitottak vagyunk konstruktív megoldásokra, amennyiben ezek megegyeznek az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel, valamint az EU érvényes alapszerződéseivel” – hangsúlyozta a lengyel kormányszóvivő.

 

A nagyköveti tanácskozáson a lengyel és a magyar vétó következtében az uniós tagállamok nem érték el a pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához szükséges egyhangúságot, bár a jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel – a két ország ellenszavazata ellenére – elfogadták.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket