Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Bulgária kifogást emelne Észak-Macedónia uniós csatlakozása ellen, így megint elhalaszthatják a már régóta odázott csatlakozási tárgyálasok megkezdését. A felek eredetileg az év végén ültek volna tárgyalóasztalhoz.

 

Albánia és Észak-Macedónia több mint egy évtizede vár arra, hogy csatlakozhasson az EU-hoz. A tagságtól az életszínvonal növekedését várják. A bolgár hozzáállás különösen fájó lehet Észak-Macedóniának, amely az elmúlt években egy három évtizedes országközi konfliktust zárt le Görögországgal, hogy végre elindulhasson az integráció útján . Ennek érdekében nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, hogy Görögországot kiengesztelve elhárítsa a vétót. Most egy újabb országgal kell megküzdenie.

 

Bulgária képviselői az EU-s ügyekkel foglalkozó minisztere tanácsának legutóbbi ülésén tényleges vétót lengetett be amiatt, mert – állítása szerint – Észak-Macedónia megsérti a történelmi viták megoldására irányuló 2017-es évi kétoldalú szerződést. Szófia egyelőre hajthatatlan, az uniós képviselők pedig vonakodnak nyomást gyakorolni, így minden jel szerint újabb halasztás lesz az ügy vége.

 

 hirdetes_810x300  
Bolgár eredet és területi követelésekkel szembeni garanciák

 

A bolgár fél egy politikai szempontból elég érdekes, és a kért formában valószínűleg teljesíthetetlen követelést fogalmazott meg. Azt követeli Észak-Macedóniától, ismerje el, hogy a macedón nyelv a bolgárból ered, szüntesse be a bolgár ellenes retorikát és „történelemhamisítást”, és garanciákat akar arra, hogy Szkopje nem ismeri el a Bulgária területén élő észak-macedón nemzeti kisebbségeket és hogy nem támaszt területi igényeket.

 

Sőt, a bolgárok azt sem akarják elismerni, hogy a macedón nyelv bekerüljön az EU hivatalos nyelvei közé. Szófia amiatt is neheztel, hogy a macedón kormány blokkolja a közös infrastrukturális projekteket – a két főváros között például a jugoszláv idők óta nincs vasútvonal, a közút pedig katasztrofális állapotban van.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Bojko Borisov bolgár miniszterelnöknek jól jön ez a felhajtás. A korrupciós ügyek és hatalmi visszaélések miatt szorult helyzetbe kerülő Boriszov a macedón helyzet kiélezésével akarja elterelni a figyelmet, a nemzeti-nacionalista választók körében pedig szintén így akar jópontokhoz jutni. Bulgáriában a jövő évben tartanak általános választásokat, és a nyár óta folyamatosan a tüntetések, amelyeken Boriszov lemondását követelik.

 

„Felkészültem, és a macedón népet is felkészítettem egy esetleges vétóra” – fogalmazott Zoran Zaev macedón miniszterelnök a bolgár követelésekre reagálva.

 

Az EU annyira nem elégedett, de a franciák igen

 

Az EU ugyan közel sem akarja gyorsítani az integrációt, a bolgár vétó azonban problémákat is okoz. Októberben a bolgár tiltakozás miatt Észak-Macedóniával nem sikerült tető alá hozni az uniós határvédelemről szóló szerződést – pedig a Nyugat-Balkán a migrációban kulcsfontosságú ösvényen fekszik.

 

Persze, nem csak Bulgária akadályozza az uniós csatlakozási folyamatok felpörgetését. Franciaország márciusig mindenképpen késleltetné. A mainstream média mindezt a Brexittel és a jogállamisági vitával magyarázza, valójában inkább arról van szó, hogy Franciaország az integráció földrajzi bővítése helyett inkább mélyítene – itt főleg az uniós intézmények hatásköreinek növeléséről van szó a nemzeti kormányok kárára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!