Nyitókép: MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

 

Ivan Korčok (az SaS jelöltje) szlovák külügyminiszter kedden jelezte, hogy lengyel és magyar kollégájára is hatni akar, hogy ne blokkolják tovább az EU 2021-2027-es költségvetésének és az újjáépítési alapnak elfogadását.

 

„Lengyelország és Magyarország vétója bonyolítja az EU költségvetéséről és az újjáépítési tervről szóló megegyezést. Ez azonban még nem a tárgyalás vége”

 

fogalmazott Korčok a külügyi tárca által kiadott állásfoglalásban.

 

Az uniós tagországoknak az Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán Lengyelország és Magyarország ellenezték “a határozat kedvezőtlen tervezetét”. A nagyköveti tanácskozáson a lengyel és a magyar vétó következtében az uniós tagállamok nem érték el a pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához szükséges egyhangúságot, bár a jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel – a két ország ellenszavazata ellenére – elfogadták.

 hirdetes_300x300  

Az EP és a Fukar Négyek kiprovokálta, itt a magyar és lengyel vétó. Mi jön most?

Ivan Korčok kedden Magyarország és Lengyelország lépésével kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a két ország mostani vétója még nem jelenti a tárgyalások végét, hozzátette azonban, hogy egyre fogy az idő a költségvetés elfogadásáról szóló megegyezésre.

 

„Nem tartom reálisnak, hogy a jogállamisági klauzula teljes mértékben kimaradjon az európai források felhasználásánál. Nem ez a járható út”

 

hangsúlyozta a külügyi tárcavezető azzal, hogy Szlovákia továbbra is más álláspontot képvisel az ügyben, mint Lengyelország és Magyarország.

 

Korčok szerint jelenleg az a veszély fenyeget, hogy az EU provizórikus költségvetéssel fog működni, ráadásul késni fog a újjáépítési tervből való forrásmerítés. A miniszer szerint pedig ez az utolsó dolog, amelyre az EU-nak a pandémia idején szüksége van.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!