Nyitókép forrása: politico.eu

 

Németország nyomatékosította Washingtonhoz fűződő stratégiai elköteleződését, miután Emmanuel Macron francia elnök szokatlan módon a német védelmi minisztert (Angel Maerkel korábbi utódjelöltjét), Annegret Kramp-Karrenbauert (AKK) kritizálta egy korábbi véleménycikke miatt.

 

Macron azért esett neki  a német miniszternek, mert az a hónap elején egy Politico hasábjain megjelentett véleménycikkében „az európai stratégiai-védelmi autonómia illúziójának végéről” értkezett, ami nyílt szembehelyezkedés volt a francia törekvésekkel – Párizs ugyanis Amerikától független európai katonai képességeket akarna kialakítani.

 

Ez a stratégiai autonómia koncepció magába foglalja azt is, hogy Európa kitörve saját korlátaiból több szerepet vállal a globális események irányításában (beleértve bizonyos fokú rivalizálást más nagyhatalmakkal), amelynek alapja a saját hadsereg és saját haditechnológiai és hadiipar kiépítése.

 hirdetes_810x300  

 

Macron hétfői kritikai írásában úgy fogalmazott, hogy nem tud egyetérteni AKK azon állításával, az Európa képtelen helyettesíteni az amerikai biztonsági-szolgáltató szerepét. Macron szerint „történelmi léptékű félreértelmezés” történt, és biztosra veszi, hogy Angela Merkel német kancellár nem osztja AKK véleményét.

 

A német narratíva ugyan nem utasítja el a nagyobb védelmi (katonai) szerepvállalást, de azt kizárólag a transzatlanti kapcsolatokon (NATO) belül képzeli el. Az elmúlt napok nyilatkozataiban rendre túlhangsúlyozzák Merkel gratulációját, amit Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek küldött. Egyesek Európában arra számítanak, hogy Biden elnöksége majd ismét a transzatlanti kapcsolatokat fogja erősíteni ,valójában az amerikai érdek az elnök személyétől függetlenül ugyanaz marad: fókuszban Kína és a Csendes-óceán, a németek Északi Áramlat 2 projektje pedig idegesítő problémát jelent majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.