Nyitókép: TASR

 

A cseh hivatalok jóváhagyták azt az új típusú koronavírus-tesztet, amelyet az olomouci Palacký Egyetem Orvosi Karán fejlesztettek ki, így az hivatalosan is használatba kerülhet – tájékoztatott az iRozhlas.cz.

 

Az olomouci tesztnek a konkurens tesztekkel szemben több előnye is van. Amíg a PCR-tesztek eredményére napokat kell várni, addig az észak-morvaországi találmány egy órán belül eredménnyel szolgál. Az antigén gyorstesztekkel szemben pedig az az előnye, hogy sokkal érzékenyebb.

 

 hirdetes_810x300  

 „Azt szerettük volna elérni, hogy ez a teszt helyettesíteni tudja az antigén gyorsteszteket, mivel sokkal magasabb az érzékenysége“

 

– mondta az iRozhlas.cz-nek Eva Kriegová, a kutatócsoport vezetője.

 

Az új teszt szintén a PCR-metódus alapon működik, de a feldolgozás során kihagy egy lépést, ezért gyorsabban készen van az eredmény. A kutatócsoport vezetőjének elmondása szerint az általuk kifejlesztett tesztnél nem a ribonukleinsav izolációja megy végbe, hanem maga a PCR-reakció.

 

​ Kriegová szerint az olomouci fejlesztésű teszt ára nem fogja meghaladni az 500 cseh koronát (19 eurót).

 

A tudósok szerint az új cseh teszt alkalmas lesz a tömeges tesztelésekhez, elsősorban a sport- és kulturális rendezvényeken.

 

iRozhlas.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!