Paula, Vanda
  • HUF: 357.68
  • USD: 1.21
  • 0 °C
  • 5 °C
Külügyek

Koronavírus – Az EP a belső határellenőrzések nélkül működő schengeni térség visszaállítását sürgeti

Az EP-képviselők szerint célzott intézkedésekkel kellene felváltani a határellenőrzéseket

Nyitókép: Sátorosbánya, 2020. március 13. Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskõújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelõhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelõin – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállítja a határellenõrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldrõl érkezõnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
MTI/Komka Péter

 

A belső határellenőrzések nélkül működő schengeni térséghez való gyors és teljes körű visszatérést sürgette brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP), leszögezve, hogy az övezetben a koronavírus-járvány idején is csak kivételes esetben lehet korlátozni a mozgás szabadságát – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

 

A 619 igen szavazattal, 45 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az EP rugalmasabb, helyi intézkedéseket is figyelembe vevő, alaposabb koordinációt és együttműködést rögzítő vészforgatókönyvet vár annak elkerülésére, hogy a határlezárásokkal is járó ideiglenes intézkedések állandósuljanak.

 

Az EP-képviselők kijelentették, hogy a lezárásokat az arányosság és a megkülönböztetésmentesség elvét tiszteletben tartó, célzott intézkedésekkel kell felváltani. Az állásfoglalásban rámutattak, hogy a belső határok lezárásának negatív hatásai a határ közelében élőket, az országhatárokon át munkába járókat, a más országban tanulókat és az eltérő országban élő párokat is kedvezőtlenül érintik. A mozgás szabadságát mindezek miatt csak kivételes esetben lehet korlátozni – húzták alá.

 

Véleményük szerint a határ menti településeken élőket és munkájuk miatt országok között ingázókat mentesíteni kellene a korlátozások alól azzal a feltétellel, hogy tiszteletben tartják az érintett hatóságok által előírt szabályokat. Emellett az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közös uniós válaszlépések egyeztetésére, beleértve a karanténszabályokat, a járvány terjedésének feltérképezését, a tesztelési stratégiákat, a teszteredmények kölcsönös elismerését és a nem létfontosságú uniós utazások átmeneti korlátozását.

 

A képviselők a fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások összehangolását is sürgették, hozzátéve, hogy ezeken a felhasználóknak minden tagállamban megbízható, naprakész, többnyelvű információt kellene kapniuk az utazási korlátozásokról és a biztonsági intézkedésekről.

 

Az állásfoglalás egy, a schengeni rendszerrel és a koronavírus-válság okán hozott intézkedésekkel kapcsolatos, az EP-hez beadott petíció nyomán született. A petíció a mozgás szabadságának korlátozása kapcsán a határlezárások jogszerűségének vizsgálatát kérte – közölte az uniós parlament.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket