Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Külügyek

Lengyel elnöki szóvivő: Varsó elutasítja az alapszerződések felülírását az EU-költségvetés kapcsán

A javasolt jogállamisági rendelkezés "nem írhatja felül" az alapszerződéseket

Nyitókép forrása: Budapest, 2019. március 15.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.
MTI/Máthé Zoltán

 

Varsó elutasítja az Európai Unió alapszerződéseinek felülírását a költségvetésről folytatott tárgyalások során, s ebben az értelemben a jogállamiság betartására szólít fel Európában – jelentette ki a lengyel elnöki szóvivő csütörtökön.

 

Blazej Spychalskit a Radio Plus lengyel rádiócsatorna kérdezte arról,  mi a véleménye Andrzej Duda államfőnek a kormány által az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt álláspontról.

 

Lengyelország és Magyarország a tagállamokra vonatkozó jogállamisági feltételek miatt az előző héten nagyköveti szinten elutasította a költségvetési megállapodást.

 

Ezzel a lépéssel Spychalski szerint Lengyelország éppen “a jogállamiság betartását szorgalmazza”, elutasítva, hogy “a jogállamiságról szóló előírások ürügyén az alapszerződéseken nem alapuló mechanizmusokat vezessenek be” az Európai Unióban.

 

A szóvivő megállapította, hogy a vétó jogával az EU-ban több tagállam élt már különféle helyzetekben.

 

Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtök délelőtti varsói sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva szintén aláhúzta, hogy a költségvetés kapcsán javasolt jogállamisági rendelkezés “nem írhatja felül” az alapszerződéseket, éppen a jogállamiság betartása érdekében.

 

A jelenleg javasolt megoldás politikai indíttatású, “önkényes döntéseket” tenne lehetővé – mondta.

 

Egyúttal megerősítette: nem látja problematikusnak, “sőt kéri is”, hogy az európai és tagállami intézmények “minél akkurátusabb módon ellenőrizzék az európai uniós költségvetési források elköltését”. Aláhúzta, hogy semmi jót nem hozna a költségvetési és a politikai sík összemosása a feltételrendszerben.

 

“A bennünket elárasztó propaganda ellenére mi az EU egységéért küzdünk” – fogalmazott Morawiecki. Úgy érvelt: Lengyelország után egy idő múlva más EU-tagállamokat is támadások érhetnek, ha “Brüsszelben visszatetszést keltenek ilyen vagy olyan (nemzeti) reformok”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket