Nyitókép: Nemzeti Fotótár/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Magyarország és Lengyelország továbbra is kitart egymás mellett és egyesíti erőit a következő hónapok küzdelmeiben – derült ki a magyar és lenygel kormányfő közös sajtótájékoztatóján.

 

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban zajló sajtótájékoztatón elmondta, a lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog. „Nagyszerű dolgokról, a hazáink szuverenitásáról beszéltünk” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

 

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és köztük vita áll fenn. A júliusi EU-csúcson a vitás kérdéseket lezárni nem tudták, de adtak maguknak és a német elnökségnek időt arra, hogy az év végéig megpróbáljon összhangot teremteni köztük, és a tagállamok érdekei között. Kiemelte: az összhang megteremtése nem sikerült. Továbbra is napirenden van az a javaslat, hogy a jogállamiságot összekötik az unió pénzügyi érdekeivel. Ez Magyarország számára nem fogadható el.

 hirdetes_300x300  

 

Orbán Viktor elmondása szerint egyesíteni fogják az érveiket ebben a vitában, és Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára is elfogadhatatlan lenne.

 

„Számos alapvető kérdésben vitánk van az unióval, így nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy olyat kényszerítenek a magyar emberekre, amit nem akarnak. Ez nem egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani.

 

Az unió nem ad pénzt nekünk, hanem bevisz minket egy közös hitelbe. Ha valaki nem tudja visszafizetni majd a hitelét, akkor azt is nekünk kell majd visszafizetnünk”

 

– hangsúlyozta a magyar kormányfő.

 

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – mondta Orbán Viktor.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója a Karmelita kolostorban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani

 

Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani – mondta Orbán.

 

A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is vállalni kell – tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.

 

Morawiecki: Soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azzal kezdte, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult.

Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb más eszközöket is behoz – emelte ki.

 

Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta. A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – emelte ki. Kifejtette, 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell.

 

A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel, mert amíg ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, holnap újabb országok kerülhetnek a napirendre – hangsúlyozta.

 

Morawiecki szerint egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, és az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására.

 

Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás.

 

Az országok egységét és a szuverenitását is védjük – mondta a lengyel kormányfő.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.