Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Nagyobb európai szolidaritást szorgalmaznak az illegális bevándorlás kapcsán Spanyolország, Olaszország, Görögország és Málta miniszterelnökei. közös nyilatkozatot írtak alá a spanyol-olasz csúcstalálkozó alkalmával szerdán Mallorcán.

 

Mind a négy ország közvetlen migrációs nyomás alatt van. Spanyolországban, Olaszországban és Máltán baloldali kormányok vannak hatalmon.

 

A nyilatkozatot aláíró felek nagyobb szolidaritást követelne az EU többi tagállamától, és erre garanciákat követelnek az EU jelenleg tárgyalás alatt lévő migrációs paktumában is. Ezzel kapcsolatban a V4-eknek továbbra is komoly fenntartásai vannak.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU migrációs paktuma úgynevezett „kötelező szolidaritást” követelne meg a tagállamoktól, amely a gyakorlatban – más néven ugyan, de – visszatérést jelent a kötelező kvóták rendszeréhez.

 

A négy déli tagállam kormányfői nem támogatják az EU külső határainál lévő nagy beléptető központok kialakítását, ugyanakkor a migránsok elbírálásánál „az emberi jogok maximális tiszteletben tartását” tekintik a legfontosabbnak (erre hivatkozva hatalmas nyomást gyakorolnak az NGO a migránsok befogadására).

 

A déli tagállamok sürgetik az EU déli (különösen észak-afrikai) szomszédaival való politikai kapcsolattartás elmélyítését.

 

Idén eddig több mint 18 ezer migárns érkezett illegálisan a Kanári-szigetekre, csak az elmúlt egy hónapban 9 ezer. A migrációs nyomás tehát Spanyolországot is fokozottan érinti.

 

A visegrádi országok elutasították az EU migrációs paktumát, és szigorúbb menekültügyi szabályokat, és az EU határain kívüli megoldásokat szorgalmaznak.

 

Brüsszel migrációs paktuma bújtatott kötelező kvóta, tele rejtett aknákkal

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!