Nyitókép: mti

 

Lengyelország várja a hosszú távú költségvetésről szóló európai uniós tárgyalások folytatását, és gyors eredményre számít, amely garantálja a tagállami jogokat, és tiszteletben tartja az uniós alapszerződésekben foglalt eljárásokat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, beszámolva a német kancellárral, Angela Merkellel pénteken videokapcsolat révén folytatott megbeszélésének tartalmáról.

 

Morawiecki a Facebookon közzétett beszámolójában aláhúzta: az a közös siker, amellyel a júliusi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó költségvetési tárgyalásai végződtek, „megfelelő, az összes EU-tagállam által megerősítendő” jogi előírásokban kell, hogy testet öltsön.

 

Varsó ki fog állni az uniós alapszerződések betartása, valamint a tagállamoknak a reformok megvalósításához fűződő szuverén joga mellett – hangsúlyozta, hozzátéve: az elsődleges jogot rögzítő alapszerződések magasabb rendűek minden másodlagos mechanizmusnál, mint amilyet az uniós intézmények jelenlegi javaslatai tartalmaznak. Ez Lengyelország szempontjából a további uniós tárgyalások alapja és kiindulópontja – fűzte hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

Morawiecki szerint a jelenlegi költségvetési feltételrendszer „nincs jóváhagyva, és nem is lehet jóváhagyni”. Emlékeztetett, hogy a múlt héten nagyköveti szinten elfogadását Lengyelország és Magyarország ellenezte. Hangsúlyozta: a vétó jogát az EU-ban az összes tagállam „álláspontja és fenntartásai figyelembevételének biztosítékaként” meg kell őrizni.

 

A költségvetési csomag feltételrendszeréről szóló jelenlegi tervezet nem garantálja a jogbiztonságot, kritériumai általánosak, és nagyon széles értelmezést tesznek lehetővé – szögezte le a lengyel kormányfő.

 

Elmondta: megerősítette a soros uniós elnök Németországot képviselő Merkelnek, hogy Lengyelország kész megvétózni a költségvetést, amennyiben „nem találják meg az egész Európai Unió, nem csak egyes tagállamai számára jó megoldásokat”.

 

Mint mondta, arra kérte Merkelt, hogy mélyrehatóan tanulmányozzák a lengyel érvelést, ami fontos a jelenlegi vita, de Európa egysége és jövője szempontjából egyaránt. Morawiecki szóvivője, Piotr Müller pénteken a PAP hírügynökségnek megerősítette: a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy újabb, második levelet írt az uniós források jogállamisághoz kötése kapcsán. Hangsúlyozta: Lengyelország ellenez olyan mechanizmusokat, amelyek veszélyeztetnék az EU egységét a jövőben.

 

Morawiecki először november elején intézett levelet az ügyben az uniós intézmények vezetőihez. Levelére ezen a héten válaszolva Ursula von der Leyen a PAP hírügynökség nem hivatalos értesülései szerint azt írta: a feltételrendszer az ő felfogásában csak az EU pénzügyi érdekeit, illetve az uniós alapok kezelését veszélyeztető jogsértésekre vonatkozik, nem pedig a szélesebben felfogott, az uniós alapszerződés 7. cikkelyében rögzített jogállamisági elvekre.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.