Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Pénteken Teherán közelében meggyilkolták az iráni atomprogram vezető tudósát – jelentette be a teheráni kormány, amely a háttérben Izrael érintettségét sejti, bár egyelőre nem nagyon mutattak be bizonyítékot.

 

Az „iráni atombomba atyjaként” is emlegetett Mohsen Fahrizadehet autójában lőtték meg többször nem messze az iráni fővárostól. Egyelőre csoport sem vállalta a felelősséget a merényletért. Javad Zarif iráni külügyminiszter elítélte a gyilkosságot, és azt nyilatkozta, hogy „súlyos jeleit” véli felfedezni a merénylet Izrael érintettségéről. Megjegyezzük, akár Izrael állt a háttérben, akár nem, nem véletlenül vádolták meg csípőből Jeruzsálemet a merénylettel: Irán regionális középhatalmi ambícióinak egyik legfőbb ellenlábasa Izrael.

 

Fahrizadeh az iránid Forradalmi Gárda magas beosztású tisztje volt, akit régóta az ország elsőszámú vezető atomtudósaként tartottak számon. 2018-ban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal vádolta meg Iránt, hogy folytatja a nukleáris fegyverek fejlesztését az atomalkuban vállalt kötelezettségei ellenére.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: CNBC.com

 

Kahrizadeh halála minden bizonnyal újabb feszültséget generál az USA és Irán között. Legutóbb idén januárban szabadultak el az indulatok a két ország között, miután az Egyesült Államok légiereje egy dróntámadásban megölte Kasszim Szulejmánit, Irán harmadik legnagyobb hatalmú emberét. A háttérben amerikai célpontok elleni támadások állhattak, de Szulejmáni tevékenysége stratégiai szempontból is problémát jelnett Washington számára (többek között ő felügyelte a más országokban iráni befolyás alatt működő katonai, félkatonai és dzsihadista szervezetek működését).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.