Nyitókép: Anadolu Agency 

 

Erősen spekulatív lenne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről, ha azt állítaná, hogy a koronavírus nem Kínában jelent meg tavaly decemberben – jelentette ki pénteki genfi virtuális sajtótájékoztatóján Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

 

A SARS-CoV-2 nevű vírust először a közép-kínai Vuhanban egy élelmiszer-piacon azonosították.

 

 hirdetes_810x300  

Kína az állami média útján azt terjeszti, hogy a vírus külföldön már jelen volt, mielőtt Vuhanban felfedezték. Arra hivatkozva közlik ezt, hogy a koronavírust importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megtalálták, és tudományos folyóiratok szerint már tavaly Európában keringett –  írta a Reuters hírügynökség.

 

„A közegészségügy szempontjából nyilvánvaló, hogy ott kell kezdeni a vizsgálódást, ahol az első humán fertőzéseket találták”

 

– mondta a veszélyhelyzeti igazgató, hozzátéve, hogy a bizonyítékok később más helyekre vezethetnek.

 

Michael Ryan megismételte, hogy a WHO szakértőket akar küldeni a vuhani piacra a vírus eredetének bizonyítására.

 

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is közölte, a koronavírus eredetéről Vuhanban kezdik meg a kutatást, utána folytathatják máshol.

 

Még ha egyes országokban a koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése is tapasztalható, továbbra is meg kell őrizni az éberséget – figyelmeztetett pénteken Genfben Maria van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője.

 

„Nem szeretnénk azt látni, hogy a karantén után ellenőrzés alá kerül a vírus, majd újból karantén következik”

 

– mondta online sajtóértekezletén az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének szakértője.

 

Több mint 61 millió igazolt fertőzöttet és több mint 1,4 millió halálesetet jelentettek a világban péntek estig a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!