Antal, Antónia
  • HUF: 360.41
  • USD: 1.21
  • -6 °C
  • -1 °C
Külügyek

Berlin szerint nem biztos, hogy tárgyalnak a költségvetési csomagról a következő EU-csúcson

December 10-én kezdődik az Európai Tanács értekezlete

Nyitókép: archív

 

Nem biztos, hogy napirendre veszik a következő EU-csúcson a közösség új hétéves keretköltségvetése (MFF), a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap (NGEU) és az EU-s források felhasználását jogállami feltételekhez kapcsoló mechanizmus alkotta csomag ügyét – jelezte pénteken az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormánya.

 

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján Angela Merkel kancellár következő heti hivatalos programját ismertetve elmondta, hogy december 10-én kezdődik az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete, amelyen elsőként a járványhelyzetet tekintik át, majd egy új EU-s klímavédelmi célkitűzésről tárgyalnak, és “a következő napok mutatják majd meg”, hogy sorra kerül-e az MFF, az NGEU és a “feltételes mechanizmus” alkotta csomag.

 

A szóvivő hozzátette, hogy a német soros elnökség megbeszéléseket kezdett a magyar és a lengyel kormánnyal a csomag körüli kérdések megoldásáról. Ez a folyamat továbbra is zajlik. A téma “a legnehezebbek közé tartozik” – mondta.

 

Steffen Seibert felidézte, hogy a soros elnökség megegyezésre jutott az Európai Parlamenttel a feltételes mechanizmusról. Ez egy “jó és kiegyensúlyozott kompromisszum”, amellyel kapcsolatban a német soros elnökség továbbra is készen áll a konzultációra Magyarországgal és Lengyelországgal, és “keményen és komolyan” dolgozik a megoldásért.

Arra a kérdésre, hogy a soros elnökség miként ítéli meg azt a javaslatot, miszerint szükség esetén nem valamennyi – 27 -, hanem 25 tagország együttműködésével kellene kialakítani az NGEU-t, azt mondta, hogy nem kíván részleteket közölni a “gondolkodás és megoldáskeresés folyamatáról”.

 

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az MFF és az NGEU  alap elfogadására.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket