Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Bulgária kétségbeesetten próbálja visszaszorítani a koronavírus-fertőzöttek számának növekedését. A kórházi kapacitások szinte teljesen megteltek.

 

A politico.eu összefoglalója szerint a korrupció, az évekig elhanyagolt egészségügyi hálózat az orvosokat, nővéreket érintő agyelszívás nagy árat követel a bolgároktól a világjárvány idején. Jelenleg Bulgáriában a legmagasabb a halálozási arány egész Európában:

 

az elmúlt 14 napban 25,4 halálos áldozat jut 100 ezer lakosra.

 

 hirdetes_810x300  

A múlt hónapban két férfi halt meg Plivdivban, az ország második legnagyobb városában. Egyikük a kórházi felvételre várakozva halt bele a fertőzésbe, a másik áldozathoz, egy 33 éves férfihez több órás késéssel  érkeztek ki a mentők.

 

Szófiában, a fővárosban a 12 órás műszakokban 80 sürgősségi csapatnak kellene lennie, hogy lefedjék a város lakosságát, de csak 15-17 csapat áll rendelkezésre.

 

Közben az elvégzett tesztek 30-44 százaléka pozitív. Szlovákiában ez az arány 15 százalék körül mozog, Németországban 10 százalék alatt.

 

Bulgáriában a legnagyobb a bizalmatlanság az EU tagállamai közül a kormányzattal szemben, az emberek 74 százaléka szerint az országvezetés képtelen megfelelő választ adni a járvány okozta gazdasági és társadalmi problémákra. Az uniós átlag 44 százalék.

 

Mindemelett hatalmas méreteket ölt az orvosok és nővérek elvándorlása. Csak tavaly 460 orvos és 270 nővér távozott az országból a jobb fizetések reményében. Az uniós tagállamok közül Bulgáriában jut a második legkevesebb gyakorló ápoló 100 ezer lakosra. Mindeközben eddig több mint 6000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, 2000-en jelenlegi is karanténban vannak. Ráadásul a praktizáló orvosok 60 százaléka idősebb 50 évesnél – tehát a veszélyeztetett csoportba tartozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!