Nyitókép: istock

 

Csehországban először a 65 év felettieket és a súlyos betegeket fogják beoltani a koronavírus elleni vakcinával – derült ki abból a stratégiai javaslatból, amelyről hétfőn tárgyalt a cseh kormány.

 

Az EU-s szerződéseken keresztül Csehország megközelítőleg 6,9 millió lakos számára rendelt vakcinát. Az oltóanyag a gyerekek és a 18 évnél fiatalabbak számára nem lesz beregisztrálva, mivel a koronavírus elleni vakcinát etikai okokból egyelőre csak a felnőtteken tesztelték – tájékoztatott a TV Nova.

 

 hirdetes_810x300  

Csehországban az oltást a társadalombiztosításból fogják fizetni és önkéntes alapon fog működni. A védőoltást először a 65 év felettieknek és azoknak a súlyos betegeknek fogják beadni, akik krónikus obstruktív tüdőbetegséggel, tüdőfibrózissal, magas vérnyomással vagy súlyos szív-, vese- és májbetegséggel, továbbá elhízással vagy cukorbetegséggel küzdenek.

 

Utánuk fognak következni a kiválasztott egészségügyi dolgozók, elsősorban a sürgősségi és intenzív osztályon dolgozó alkalmazottak, továbbá a mentőszolgálat és a fertőzőosztályok dolgozói. Az általános orvosok és a többi orvos csak azután kerül sorra, miután elegendő oltóanyag lesz az országban.

 

A kormány stratégiai javaslata két adag vakcina beadásával számol, mégpedig 28–30 nap elteltével. Az oltást kezdetben a kórházakban és az oltási központokban végeznék, de mobil csapatok is a rendelkezésre állnának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.