Tamás
  • HUF: 367.40
  • USD: 1.19
  • 0 °C
  • 10 °C
Külügyek

Jobbközép kormánykoalíció körvonalazódik Romániában, lemondott Ludovic Orbán kormányfő

Az RMDSZ feltehetően megkerülhetetlen lesz az új kormánykoalícióban

Nyitókép: maszol.ro

 

Bejelentette lemondását Ludovic Orbán, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnöki, miután pártja elvesztette a választásokat.

 

“Ma úgy döntöttem, hogy felajánlom lemondásomat” – mondta Orban televíziós felszólalásában. A PNL második lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött a hétvégi parlamenti választásokon. Orban határozottan elutasította, hogy esetleg koalícióra lépjen a PSD-vel, még a tárgyalások lehetőségét is kizárta.

 

Klaus Iohannis államfő szerint jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik Romániában, annak ellenére, hogy a választásokat a PSD nyerte. Az elnök hétfő esti videós üzenetében kiemelte, hogy már napokon belül megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat.

 

„Bár a PSD került ki győztesként ebből a választásból, nincs körülötte egy stabil baloldali többség” – mondta Iohannis. Az államfő szerint mindezeket figyelembe fogja venni a kormányalakítási tárgyalásokon, majd a “Románia számára legjobb megoldást” fogja választani.

 

Bár a PSD kapta a legtöbb szavazatot, a kormányző PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség-Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) együtt több mint 45 százalékot szerzett. Ha ehhez hozzáveszik az RMDSZ cca. 6 százalékát, úgy már sikerül is egy jobbközép parlamenti többséget szerezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket