Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden ismét Varsóban tárgyal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, valamint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Korábban a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: Orbán Viktor kedd délután érkezik a lengyel fővárosba. Nem hivatalos értesülésként a PAP hírül adta: a megbeszélésen Jaroslaw Kaczynski is részt vesz, később az egyeztetéshez a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt – a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés – vezetői is csatlakoznak.

 

Közben kedden Mateusz Morawiecky közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy az uniós források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat, miközben a koronavírus-járvány idején az Európai Uniónak szolidaritásra kellene törekednie. A miniszterelnök a bejegyzésben összefoglalta a 14 európai ország vezető napilapjaiban kedden közölt írásának fő téziseit. Az említett cikkben elmagyarázta, hogy Varsó miért kész megvétózni az EU következő hétéves keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alapot.

 

 hirdetes_300x300  

A jogállamiságra vonatkozó költségvetési feltételrendszer komoly jogi aggályokat ébreszt, és „aláássa a tagállamok, valamint az uniós szervek közötti bizalom és lojális együttműködés alapjait is” – fogalmazott Facebook-bejegyzésben a lengyel kormányfő. Morawiecki később, kedd délutáni varsói sajtóértekezletén megerősítette kormánya eddigi álláspontját a témában. Lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében fennálló nézetkülönbségek miatt az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

 

Morawiecki sajtótájékoztatóján azt is elmondta elmondta: az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt az uniós források feltételrendszeréhez kapcsolódó témában „szinte naponta tárgyal a magyar miniszterelnökkel”. A lengyel kormányszóvivő közlése szerint a Morawiecki és Orbán hétfő este egyeztetett videokonferencia formájában. Orbán Viktor legutóbb múlt hétfőn járt Varsóban, az azt megelőző héten pedig Mateusz Morawieckivel Budapesten közös nyilatkozatot adtak ki, melyben leszögezték: szükség esetén készek megvétózni az uniós költségvetést és a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó alapot.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!