Nyitókép: 3szek.ro | Bartos Lóránt archív felvétele

 

Felemás ítélet született a terrorizmusért elítélt székelyek, Szőcs Zoltán és Beke István szabadlábra helyezési kérelméről. Míg előbbit a brassói bíróság kiengedné, addig utóbbit a medgidiai benntartaná.

 

A terrorista cselekmények miatt 5-5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán már harmadik alkalommal élt törvényes lehetőségével és kérte a feltételes szabadon bocsátását. A számukra kedvező alapfokú ítéleteket az ügyészség fellebbezése nyomán eddig minden alkalommal megváltoztatta a törvényszék, és börtönben kell maradniuk – írja a maszol.ro.

 

A két kézdivásárhelyi elítélttel rendszeres kapcsolatot tartó Kulcsár Terza József RMDSZ-képviselő a Maszol érdeklődésére szerdán elmondta: igazságtalan az, ahogyan Beke István és Szőcs Zoltán szabadlábra helyezési kéréseit kezelik a hatóságok.

 

 hirdetes_300x300  

„Elítélésükkor ügyüket együtt kezelték, mert azt mondták, hogy ugyanaz az eset, így ugyanazt a büntetést kapták, ám most szabadlábra helyezési kéréseik esetében más-más döntés születik”

 

sérelmezte Kulcsár Terza József, aki szerint elfogadhatatlan, hogy míg Szőcs Zoltán esetében a bíróság alapfokon a szabadon bocsátásról dönt, addig Beke István esetében ennek fordítottjáról.

 

A háromszéki parlamenti képviselő elmondta: Beke István a feketehalmi börtönben megfertőződött koronavírussal, ezért őt a Poartă Albă-i börtönkórházban kezelték 12 napig. Emiatt a szabadlábra helyezési kérésének tárgyalása is ott érte az elítéltet, ám a Poartă Albă-i börtönbizottság alig kéthetes tapasztalat alapján elutasította a szabadlábra helyezési kérését, amit jóváhagyott az ottani bíróság is.

 

Kulcsár Terza József szerint ez a döntés azért igazságtalan, mert nem vették figyelembe a feketehalmi börtön véleményét, miszerint Beke István elvégzett minden lehetséges tanfolyamot, és jó magaviseletével kiérdemelte volna a szabadlábra helyezést.  Beke István esetében most a védőügyvéd kéri az alapfokú döntés felülvizsgálatát, míg Szőcs Zoltán esetében az ügyészség fellebbezhet.

 

maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!