Nyitókép: aktuality.sk

 

A visegrádi csoportnak egységesen ki kellene állnia Lengyelország és Magyarország mellett a két országnak az Európai Bizottsággal a következő uniós keretköltségvetésről és a helyreállítási alapról folyó vitájában – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában sajtótájékoztatón, miután lengyel kollégájával, Andrzej Dudával tárgyalt.

 

Andrzej Duda, aki néhány órás munkalátogatást tett Prágában, ismertette vendéglátójával a vita körvonalazódó megoldását. Zeman üdvözölte és jó hírnek minősítette a lengyel államfő közlését . „Andrzej Duda úgy tájékoztatott, hogy az Európai Tanácsban a német elnökség alatt létrejöhet egy olyan kompromisszum, amely kielégítené a lengyel és a magyar érdekeket is” – mondta Zeman újságíróknak. Mint megjegyezte, „ez jó hír”.

 

A lengyel államfő mindezt úgy pontosította, hogy „körvonalazódik egy megállapodás, amelyen tovább folyik a munka”. „A javaslatokat ismertettem Milos Zemannal, aki nagyon pozitívan reagált rájuk” – nyilatkozott a lengyel államfő.

 

 hirdetes_810x300  

Lengyelország és Magyarország ellenzik, hogy az Európai Unió következő keretköltségvetése és a helyreállítási alap a szerintük homályos jogállamisági kritériumok betartásának lenne alárendelve. Csehországnak és Szlovákiának nincs kifogása a költségvetés és a jogállamiság összekapcsolása ellen.

 

A négy országból álló – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – visegrádi csoport elnöki tisztségét jelenleg Lengyelország tölti be. Rudolt Jindrák, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója szerint a két elnök megvitatta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémákat is.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: EU Miloš Zeman V4

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.