Külügyek

“Megérkezett az új vasfüggöny” – Fehéroroszország lezárja határait a járványra hivatkozva

A szűnni nem akaró belpolitikai válság árnyékában sokan más szándékot látnak az intézkedés mögött

Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

Fehéroroszország lezárja szárazföldi határait, hivatalosan a koronavírus elleni harc jegyében. A minszki kormány bejelentését követően az egyik ellenzéki hírportál “új szovjet típusú vasfüggöny leereszkedéséről” írt.

 

Fehéroroszországban augusztus 9-től állandósult a belpolitikai válság, miután az elnökválasztások újra Alekszandr Lukasenka elnök fölényes győzelmével zárult. Aligha kérdéses ma már, hogy a 6. ciklusát megkezdő, Európa utolsó diktátoraként is számon tartott Lukasenka elcsalta a választásokat. Az új választásokat követelő tüntetőket tömegével tartóztatják le, a kulisszák mögött kínzásokról.

 

A Reuters beszámolója szerint ma éjfélkor tették közzé azt a kormányrendeletet, amely a járványra hivatkozva tiltja a belorusz állampolgárok külföldre utazását, kivéve, ha útjuk utazáshoz vagy munkavállaláshoz kötődik.

 

A Next Live, a fehérorosz tüntetések elsőszámú hírforrása szerint megérkezett az új vassfüggöny.

 

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belorusz ellenzék vezéralakja szerint a minszki kormány  járványra hivatkozva zárja le a határokat, de valójában a rezsim elől menekülőket akarja feltartóztatni. Belorussziát ugyanis nem csak a politikai üldöztetés miatti elvándorlás sújtja, sokkal nagyobb méreteket ölt az agyelszívás Lengyelország és Ukrajna irányába. Sokan ezt tartják a gazdasági problémák egyik fő okának.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket