Nyitókép: Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros looks on during a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

 

Soros György, a balliberális sajtóban előszeretettel filantrópnak titulált tőzsdespekuláns is értékelte a magyar-lengyel győzelmet vétóügyben. Egyértelműen nem örül az eredménynek, olyannyira, hogy a jövőre visszavonuló Angela Merkelbe is belerúgott egy nagyot. Mostani kijelentései is bővelkednek demagógiában, ami végül is érthető: miközben az Egyesült Államokban vért izzadva és a szabályokat felrúgva sikerült csak győzelemre vezetni a demokratákat, addig Európában a konzervatív, közép-európai jobboldal arat diadalt…

 

„Megértem, hogy Angela Merkel német kancellár az utóbbi időben óriási nyomás alatt dolgozott. Tizenöt éve ő Németország kancellárja, 2021 szeptemberében visszavonul. Mivel Emmanuel Macron a francia szekularizmus és közbiztonság kérdéseivel van elfoglalva, ezért Merkel kvázi az egyedüli döntéshozó maradt az EU-ban.”

 

A filantróp hozzátette, hogy megérti Merkel hozzáállását, aki nem engedhette, hogy újabb tagállam távozzon az EU-ból, márpedig úgy gondolja, hogy Orbán Viktor épp ezt készítette elő az utóbbi napokban.

 

„Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. Úgy tűnik, Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország de facto vezetőjével, Jarosław Kaczyński-vel. Ez az egyezség Németország és az unió két renitens tagállama között a létező legrosszabb.”

 

 hirdetes_400x285  

Soros szerint a megkötött kompromisszum gyengíti a jogállam védelmének korábbi mechanizmusát és érvényességét kitolja 2022-ig, mikor is parlamenti választások lesznek Magyarországon. A milliárdos azt is nehezményezi, hogy a tagállamok vezetői megkerülték az EU hivatalos szerveit, akik így nem tudtak reagálni az elfogadott döntésre.

 

„A legfőbb áldozatai Merkel és Orbán egyezségének a magyarok”

 

véli Soros, aki szerint három alapvető hiba is található a nagyrészt már kiszivárgott dokumentumban.

 

„Az egyezség otromba, és fittyet hány az Európai Parlament követeléseire. Ugyanakkor sürgős szükség van a 750 milliárd eurós COVID-19 helyreállítási alapra, így az EP valószínűsíthetően belemegy az alkuba. Én csak annyit tehetek, hogy kifejezem morális felháborodásomat, amelyet minden olyan ember érez, akik hisznek az EU-ban, és az unióban az európai és univerzális értékek védelmezőjét látják. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kompromisszum könnyedén megsemmisítheti az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát. Ez a bizalom már így is nehezen lett elnyerve, mikor létrehozták a helyreállítási alapot.”

 

(Az idézetek a Mandiner.hu fordítása)

 

Orbán: A magyar nagyszerű nép, megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.