Nyitókép forrása: 

 

December 16-ától legalább január 10-ig bezárják a nem létfontosságú árukat kínáló üzleteket és standokat Németországban – döntött a berlini szövetségi kormány.

 

Kivételt csak az élelmiszerüzletek, az élelmiszerpiacok, a kiszállítás vagy helyszíni kiadási alapon működő üzletek képeznek. Nyitva maradhatnak az egészségboltok, gyógyszertárak, orvosi cikkeket árusító üzletek, drogériák, benzinkutak, autó- és kerékpárműhelyek, bankok és takarékpénztárak, postahivatalok, tisztítók, mosodák, újságárusok, kisállat- és takarmánykereskedések.

 

A fodrászszalonok, kozmetikai stúdiók, masszázs, tetováló szalonok és hasonló szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások zárva maradnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az iskolák nagy része szerdától zárva van, külön szabályozás csak a végzős évfolyamokra vonatkozik. Az iskolai érintkezések korlátozásainak konkrét módjait a szövetségi kormány a tartományokra bízták. A kormány hangsúlyozta, hogy a gyermekek otthonmaradása miatt lehetővé kell tenni, hogy a szülők fizetett szabadságon otthon maradhassanak.

 

Nyilvános helyeken (pl. kocsmák) tilos lesz alkoholtartalmú italok felszolgálása, de az élelmiszerüzletekben továbbra is lehet majd alkoholt vásárolni, de a helyben történő fogyasztás tilos. Kissé bizonytalan a pirotechnikai termékek árusításának tiltása, amelyet „általánosan” akarna betiltani a német kormány. Nem javasolják a tűzijátékok fellövését szilveszter napján sem, nyilvános helyen pedig csak az önkormányzatok által meghatározott területen engedélyezett. Markus Söder (CSU) bajor tartományi miniszterelnök már a „petárdák tényleges betiltását” emlegeti.

 

A korlátozások ideje alatt a zárkörű (magán) találkozókon legfeljebb öt ember gyűlhet össze és csak két háztartásból. A karácsonyi ünnepek alatt ezen a rendelkezések tartományi szinteken enyhíthetnek.

 

A keresztény, zsidó és muszlim templomokban, mecsetekben engedélyezett lesz az istentiszteletek tartása, de csak az eddigi higiéniai rendelkezések betartása mellett. A németek azt tervezik, hogy a templomlátogatás csúcsidején, tehát karácsonykor minden résztvevőnek regisztrálnia kell – ha gócpont alakulna ki, minden kontaktust vissza lehessen követni.

 

Németországban 20 200 új fertőzésről szóló jelentéseket közöltek vasárnap, ami 2433-mal több, mint az egy héttel ezelőtti (szombati) adat. A halálos áldozatok száma az elmúlt nap 321 volt, a hétnapos, 100 ezer lakosra vetített incidencia-szint (új esetek száma) 169,1 főre emelkedett, ráadásul távolodik a német kormány által célként kitűzött 50-es értéktől. A német kormány január 5-én fog tárgyalni arról, milyen intézkedésekre lesz szükség január 11-től.

 

welt.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!