Nyitókép: Reuters/David W Cerny

 

Csehországban is regisztrálták a SARS-CoV-2 koronavírus mutációját, a vakcina hatását azonban az új vírustörzsek – beleértve a legfertőzőbb brit vírustörzset is – nagy valószínűséggel nem befolyásolják – jelentette ki Pavel Plevka, a Közép-európai Technológiai Intézet Strukturális Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

 

Plevka szerint az új vírustörzs megjelenése Csehországban magyarázatot adhat arra, hogy a COVID-19 megbetegedést legyőző személyek miért fertőződtek meg újra. A kutató szerint a mutációk ugyan okozhatnak komplikációkat a vakcinagyártóknak, de ezek nem olyan jelentősek.

 

 hirdetes_810x300  

„2020 júliusáig a világon 12 ezer koronavírus-mutációt azonosítottak”

 

– jelentette ki Plevka, majd hozzátette:

 

„A Csehországban felfedezett új mutáció kisebb változást okoz a glikoprotein felszínén – ami lehetővé teszi a vírus bejutását a sejtbe –, de nagy valószínűséggel a vakcina hatását nem fogja befolyásolni”.

 

Hasonló eredményre jutottak a brit és a kanadai tudósok is, akik a koronavírus egyik fertőzőbb törzsét vizsgálták.

 

Abban az esetben, ha az oltás nem lesz hatásos a koronavírus új törzsével szemben, a vakcinagyártók gyorsan tudnak reagálni a változásra. A gyógyszerészeti társaságok ugyanis mRNS-technológiával fejlesztették ki a vakcinát, ami lehetővé teszi, hogy az oltóanyagot gyorsan módosítani tudják az új vírustörzshöz.

 

„Ez olyan, mint amikor új gombokat varrunk egy kabátra. Az anyag és a fazon ugyanaz marad, a gépek is tovább működnek, csak más gombokat használunk”

 

– mondta Helena Jiřincová molekuláris biológus.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!