Nyitókép forrása: politico.eu

 

Boros Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön jelentette be, hogy sikerült átfogó egyezségre jutniuk a kereskedelmi megállapodásról. Az egyezmény ráadásul „nulla vám, nulla kvóta” eredményt hozott, a britek tehát a kiválás ellenére szinte akadálytalanul férnek hozzá az európai közös piachoz. Az egyezségre még rá kell bólintania az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is.

 

„Végre megtaláltuk a megoldás. Hosszú és kanyargós volt az út, de rengeteg eredményt értünk el, igazságos és kiegyensúlyozott megállapodás született”

 

fogalmazott von der Leyen Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Boris Johnson Londonban arról beszélt, hogy az a megállapodás „új stabilitást hoz a bonyolult és törékeny” brit-uniós kapcsolatokba. Persze, a Brexit-kampány egykori arcától nem maradt el a fricska Brüsszel felé: a sajtótájékoztatón apró halakat ábrázoló nyakkendőben jelent meg – a tárgyalások utolsó szakasza az uniós és brit halászati jogokról (is) szóltak. Johnson megjegyezte, hogy a britek „fantasztikus mennyiségben” halászhatnak majd az európai vizeken.

 

Az egyezmény bejelentésének hírére erősödni kezdett a font, ami nem csoda, tekintve, hogy az alternatíva súlyos gazdasági következményekkel járt volna. Ha az EU és Nagy-Britannia nem jutott volna egyezségre, akkor a két ország között a Világkereskedelmi Szervezet szabályai szerint kellett volna megállapítani a szabályokat, vámokat, kvótákat.

 hirdetes_810x300  

 

Nagy-Britanniában 2016 nyarán tartották azt a népszavazást, amelyben sokak megrökönyödésére az EU-ból való kilépésre szavaztak többen. Bár a népszavazás eredménye nem lett volna kötelező érvényű, a brit döntéshozók végül a eleget tettek a többség akaratának, és elindították a kiválási mechanizmust.

 

A 47 évig EU-tag Nagy-Britannia hivatalosan 2020. március 31-én lépett ki az EU-ból – ezzel az első volt, aki távozott a blokkból. A kereskedelmi megállapodás nyélbe ütéséig azonban kötelezte magát az uniós szabályok betartására, hogy jobb alkupozícióból tárgyalhasson Brüsszellel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!