Nyitókép: TASR/AP

 

Andrej Babiš cseh kormányfő bejelentette, arra fogja kérni az Európai Bizottságot, engedélyezze, hogy a Pfizer/BioNTech konzorcium egy ampullájából öt helyett hat adag vakcinát tudjanak felhasználni. Babiš rámutatott arra, hogy az amerikai és az izraeli gyógyszerügynökségek már jóváhagyták ezt a folyamatot, így az üvegcséből az ötödével több vakcinát tudnak kinyerni.  

 

„Az egészségügyi dolgozók arról tájékoztattak, hogy egy ampullából nem öt, hanem hat adag oltóanyagot tudnak felszívni. Hasonló információ hangzott el Németországban is. Amennyiben ezt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja, akkor az Unió 300 millió adag helyett 360 millió adag vakcinát kapna”

 

– mondta Babiš a Nova Televíziónak.

 hirdetes_400x285  

 

A cseh kormányfő hétfőn felszólította Ursula von der Leyent, az EB vezetőjét, hogy foglalkozzon a helyzet megoldásával. Csehországban ez azt jelentené, hogy a 8 millió adag vakcina 9,6 millió adagra emelkedne.

 

„Jelenleg a hatodik adag vakcina a kukában végzi. Remélem, hogy Európa gyorsan fog reagálni, és nem azt fogjuk nézni, hogy az USA-ban és Izraelben már régóta jóváhagyták, nálunk pedig hosszadalmas folyamat előzi meg az egészet”

 

– jelentette ki Babiš.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!