Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Csütörtökön azonosították először az Egyesült Államokban a koronavírus új, sokkal fertőzőképesebb variánsát, vasárnapra már három államban ütötte fel a fejét a kór, Kaliforniában pedig már olyanok körében is, akik nem jártak külföldön.

 

Az először Nagy-Britannia déli részén kimutatott új koronavírustörzs a B.1.1.7. „nevet” viseli. Kaliforniában már négy személynél mutatták ki, a San Diego-i hatóságok pedig már olyan fertőzötteket is azonosítottak, akik belföldön kapták el a kórt.

 

Bár az új törzs az eddigi ismeretek szerint nem okoz súlyosabb lefolyású COVID-19 betegséget, de 70 százalékkal gyorsabban terjed a populációban. Az amerikai szakértők most amiatt aggódnak, hogy a vírus ellenőrizetlenül kezd terjedni.

 

 hirdetes_810x300  

Az Egyesült Államok a járvány kitörése óta a legrosszabb hónapot tudja maga mögött, decemberben rekordokat döntött a járványstatisztika, különösen a halálozási adatok, a kórházak pedig megteltek. December összesen 6,3 millió új fertőzöttet vettek nyilvántartásba és több mint 77 500 halálesetről tudni. Kórházban 125 ezer embert ápoltak az év végén – ez kétszer annyi, mint az eddig legrosszabb április adat.

 

Az új variáns az ország legnépesebb és egyben legmobilisabb (legnyüzsgőbb) államaiban mutatták ki. A reptereken 1,28 millió utast vizsgáltak meg a karácsonyt követő vasárnap, ami a járvány kitörése óta a legnagyobb érték.

 

A londoni Imperial Collage kutatói szerint a koronavírus új variánsa a 20 év alattiakat jobban érinti, mint az időseket. Úgy vélik, hogy azért, mert az országos lezárások alatt az iskolák a legtöbb helyen nyitva maradtak, és a vírus „átképezte magát” a fiatalabb generációra, mert közöttük könnyebben terjedhetett.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!