Nyitókép: istock

 

Csehországban nagy az egészségügyi dolgozók érdeklődése a koronavírus elleni oltás iránt. Január 2-tól újabb kerületi kórházak (Jihlava, Hradec Králové, Havlíčkův Brod) csatlakoztak az oltáshoz.

 

Csehországban december 27-én kezdődött a COVID-19 elleni oltás négy prágai és két brünni kórházban, szilveszterkor pedig a Dél-csehországi kerületben is elindult az oltás.

 

 hirdetes_300x300  

Jihlaván a helyi kórház igazgatója, Lukáš Velev kapta meg az első védőoltást. A hétvége folyamán Jihlaván és Havlíčkův Brodban is mintegy 200 egészségügyi dolgozó beoltását tervezik.

 

Velev elmondása szerint az egészségügyi dolgozók részéről meglepően magas az érdeklődés.

 

„Nagyjából 1 500-an vagyunk, ebből az influenza ellen megközelítőleg 400-an szokták magukat beoltatni, a koronavírus elleni oltásra pedig már több mint 900-an regisztráltak”

 

– mondta az ilavai kórház igazgatója.

 

 „A politikai kijelentésekkel kicsit ellentmondásos az, hogy egy ampullámban hat adag vakcina van, ugyanis az első ampullában, amit kinyitottunk nem volt hat adagnyi oltóanyag“

 

– tette hozzá Velev.

 

Hradec Královén az alkalmazottakat és néhány rizikós pácienst oltottak be elsőként a koronavírus elleni vakcinával. A kórházban három oltócsapat áll rendelkezésre, akik naponta nagyjából 170, előre regisztrált személyt tudnak beoltani. A helyi kórház egyik beoltott orvosa szerint nagyon jó, hogy megkezdődött az oltás, mert ebből a helyzetből nincs más kiút.

 

Az idősek január 15-től jelentkezhetnek az oltásra

 

Csehországban a 80 év feletti idősek számára január 15-től lesz elérhető az a rendszer, amelyen keresztül regisztrálni lehet a koronavírus elleni oltásra. A többi polgár február 1-jétől jelentkezhet az oltásra – jelentette ki vasárnap Andrej Babiš cseh kormányfő.

 

 „Január 15-től indul a központi foglalási rendszer, ahol a 80 évnél idősebb polgárok jelentkezhetnek az oltásra“

 

– mondta Babiš a Prima Televízióban. A jelentkezést a kezelőorvosuk segítségével, vagy a 1221-es telefonszámon végezhetik el.

 

A többi polgár februártól jelentkezhet az oltásra, a rendszer pedig a szükséges információk (kor, egészségügyi állapot, foglalkozás) megadása alapján ad időpontot az oltásra.

 

A kormányfő elmondása szerint a cukorbetegek, a túlsúlyosak, illetve a tüdő- és vesebetegek elsőbbséget fognak élvezni. Ezenkívül szintén előnyben fogják részesíteni a mentőszolgálat, a kritikus infrastruktúra, az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóit.

 

 „Ahhoz, hogy legyőzzük a járványt, a népesség 60%-át be kell oltanunk“

 

– mondta Babiš.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.