Nyitókép forrása: foreingpolicy.com

 

Az orosz miniszterelnökök rendszerint gyorsan a feledés homályába vesznek, kivéve azt a párt kivételt, akik kifejezetten magasra tudnak emelkedni, Vlagyimir Putyinnal az élen. Az adóhivatal csúcsvezetőből miniszterelnökké avanzsált Mihail Misusztyin orosz kormányfő  egy éve van új hivatalában, és az elemzők már most azt találgatják, lehet-e az egyik potenciális utódja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

 

Clara Ferreira Maques a Bloomberg hírügynökség publicistájának cikke szerint Misusztyin könnyen a kormányfők második (felmelkedő) csoportjába tartozhat, legalábbis egy ideig ennek jeleit mutatta.

 

Vérbeli orosz technokrata, aki az elmúlt időszakban a koronavírus elleni harc legelfogadottabb arcává vált, miután Putyin ezen a téren háttérbe húzódott. Ő nyomja át a törvényhozáson a nemzeti kiadási programot, amivel sikerült Putyin kedvében járnia. Misusztyin népszerűsége növekszik, novemberben pedig egy gyors kabinet-átszervezéssel szorosabbra húzta a gyeplőt saját kormányában.

 

 hirdetes_400x285  

Az teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nagy jövő áll előtt. Putyin hivatali idejéből még három év van hátra, Misusztyin pedig egy olyan rendszer idején kapta meg élete lehetőségét, ami már alkonyához ért. Ennek ellenére elmondható, hogy az omladozó rendszerben egy tevékeny és sikeres ügyvezető, aki látszólag a politikai harcok felett áll.

 

Az utódlás be nem vallott stratégiája

 

Két évtizednyi hatalomgyakorlás után Putyin alkotmányos reformokat hajtott végre 2020-ban, hogy 2024-ben is indulhasson az elnöki posztért. Ezzel az utódlás kérdése nem vált kényszerűvé, egyszerre kerülte el a változással járó destabilizációt és tarthatja sakkban az esetleges jelentkezőket. Magát az utódlás kérdését – amely hetekig, sőt hónapokig volt téma a nemzetközi sajtóban is – azzal a nyilatkozattal jegelte, hogy „dolgozni kell, nem pedig utódokat keresni”.

 

Misusztyin nem azért került a kormányfő székbe, hogy idővel Putyin helyettesévé lépjen elő, hanem hogy alátámogassa az uralkodó elit hatalmát. De tévedés lenne azt hinni, hogy egy arctalan bürokratáról van csupán szó.

 

Misusztyin a szentpétervári polgármester, korábbi pénzügyminiszter, Borisz Fjodorov pártfogolja. Az ezer sebből szivárgó adóhivatalnál több olyan kisebb reformot hajtott végre, amellyel elérte, hogy adónövelés nélkül is emelkedjenek az adóbevételek. Érzéke volt a száraz témák látványos bemutatásához, például amikor Pavel Vinyohradov űrhajós az űrből fizette be az adóját.

 

Nincs verseny, csak kivárás

 

Misusztyin (és Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes) személye olyan fiatalítást jelentenek az orosz politikában, amire korábban még nem volt példa. Viszont, mozgásterük továbbra is rendkívül szűk.

 

A kormányzat csak egy hatalmi központ a Kreml alatt, amelynek hatáskörét 2020-ban intézményi reformokkal ugyan jelentősen kibővítették, de csak azért, hogy Putyin és az elit minden lehetőséget nyitva tudjon tartani. Az ellensúlyok között ott van a Biztonsági Tanács, a tágabb elnöki adminisztráció, az Államtanács – és még egy sor másik hivatal.

 

Mindemellett, ha vannak is Misusztyinnak elnöki ambíciói, azokat csak akkor elégítheti ki, ha a megfelelő ideig titkolni tudja mindenki elől. Egy alkalommal egy nyilvános beszélgetés során vehemensen kijavította azt a tudóst, aki Putyint Misusztyin kollégájaként említette.

„Ő nem a kollégám, ő a vezetőnk”

 

az a rövid idézet rendkívül jól mutatja az orosz politikai verseny korlátait.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!