Nyitókép: TASR/AP

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán jóváhagyta a Moderna koronavírus elleni vakcinájának használatát. A Pfizer/BioNTech gyógyszerészeti társaság által előállított védőoltás mellett, immáron ez a második COVID-19 elleni oltóanyag, amelynek használatára az EMA is rábólintott. A hírt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közölte a Twitter-oldalán.

 

 

 hirdetes_300x300  

„Jó hír azon igyekezetünknek, melynek célja, hogy egyre több COVID-19 elleni vakcinával lássuk el az európaiakat! Az Európai Gyógyszerügynökség megítélése szerint a Moderna vakcinája hatékony és biztonságos”

 

– írta von der Leyen, aki azt is hozzátette: az EB teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy az EMA által feltételesen jóváhagyott vakcina használatát engedélyezze, és elérhetővé tegye az EU tagországai számára.

 

Az Európai Bizottság az EU tagországainak nevében 80 millió adag vakcinát rendelt azzal, hogy a későbbiekben további 80 millió adag oltóanyag megvásárlására lesz lehetősége.

 

A Moderna vakcinája ugyanúgy mRNS alapú, mint a Pfizer/BioNtech oltóanyaga. A tesztelésében 30 ezer ember vett részt, 14 134-en valódi koronavírus elleni védőoltást, 14 073-an placebót kaptak. A vakcina hatékonysága 94 százalékosnak bizonyult.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.