Nyitókép forrása: cnn.com

 

Az iraki bíróság ma körözést adott ki Donald Trump leköszönő amerikai elnök ellen Kasszim Szulejmáni iráni katonai vezető 2020. januér 4-i meggyilkolása miatt. Irán harmadik leghatalmasabb emberét egy amerikai dróntámadásban (merényletben) likvidálták, Washington szerint megelőző csapásról volt szó. Szulejmánival együtt vesztette életét a másik célpont, Abu Mádi Muhandisz is, aki az Irán-barát iraki milícia vezetője volt, valamint további 8 magasrangú katonatiszt.

 

Szulejmáni a Kuds ernyőszervezet alá tartozó militáns szervezetekkel, illetve Muhandisszal karöltve a gyanú szerint amerikai célpontok ellen akart támadásokat elkövetni, hogy stabilizálja az iráni belpolitikát, és válaszcsapást provokáljon, amivel az USA tűnt volna agresszornak.

 

Az elfogatóparancsot egy bagdadi bíróság adta ki Trump ellen, a vád előre megfontolt gyilkosság, amiért az iraki törvények szerint halálbüntetés is kiszabható. Legalábbis elvileg, Trump letartóztatása a gyakorlatban aligha valósulhatna meg.

 

 hirdetes_300x300  

A dolognak mégis szimbolikus jelentősége van. Irán és az USA kapcsolata Szulejmáni meggyilkolása után a háború szélére sodródott, Irak pedig elrendelte az amerikai katonai egységek kiutasítását.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.