Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az eddigi legsúlyosabb járványmutatókat könyvelhette el pénteken Nagy-Britannia a koronavírus új, a korábbinál jóval fertőzőképesebb vírustörzse miatt. A jelenlegi adatok szerin a briteknél 1325-re nőtt az elhunytak száma (az eddigi rekord 1224 volt, áprilisban). Tizenegy napja zsinórban 50 ezernél több víruspozitív esetet azonosítanak. A reprodukciós ráta 1,4 (korábban 1,1 és 1,3 között mozgott), és egy neve elhallgatását kérő brit tisztviselő szerint naponta 150 ezer brit állampolgár fertőződhet meg. Ez ötvenezerrel több, mint az első hullám idején kalkulált fertőzésszám.

 

Az új vírustörzs okozza a londoni esetek 81 százalékát, országos szinten az arány 61 százalék, más szavakkal a legsűrűbben lakott területeken kezdi kiszorítani az előző, eredeti variánst és átveszi a helyét. Hétről hétre 30 százalékkal nő a napi esetszám.

 

Nagy-Britannia jelenleg az első hullám óta nem látott kemény korlátozó intézkedéseket tart fenn, a becslések szerint a legszigorúbb Tier 4-es vészhelyzeti fokozat legalább három hétig marad hatályban. A kormányzat a jövő héten napi 200 ezerre akarja növelni a vakcinázott személyek számát.

 

 hirdetes_810x300  

DailyMail.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!