Nyitókép: Jacquelyn Martin/AP

 

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – áll a közvélemény-kutatásban, melyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken.

 

A megkérdezettek döntő többsége elítéli a kongresszus megrohamozását, ám 12 százalék rokonszenvez a behatolókkal.

 

 hirdetes_400x285  

79 százalék ugyanakkor „bűnözőknek” és „bolondoknak” minősíti az ostromlókat, még a republikánusokra és Trumpra szavazók kétharmada is. Hazafiaknak mindössze öt százaléknyian titulálták a Capitoliumba betörőket.

 

A két párt hívei között ugyanakkor nagy a különbség Trump idő előtti – január 20-át megelőző – elmozdításában. A demokratákra szavazók 90 százaléka akarja azonnal lemondatni, míg a republikánus szavazóknak csupán a 20 százaléka.

 

30 százalékos azok aránya, akik szerint a kormányzat tagjainak szavazása révén kellene Trumpot kitessékelni hivatalából – az alkotmány 25. kiegészítésével élve –, és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy Trumpnak egyszerűen le kellene mondania.

 

Időközben egyre inkább érlelődni látszik, hogy a demokrata párti képviselők alkotmányos felelősségre vonási eljárást (az ún. impeachmentet) kezdeményeznek hétfőn Trump ellen. A kongresszus képviselőházában mind nagyobb a lépés támogatottsága, a szenátusban azonban még messze nem tűnik úgy, hogy meglehetne az eljáráshoz szükséges kétharmados szavazattöbbség, jóllehet, számos republikánus párti szenátor hallgat az ügyben és nem tiltakozik a lépés ellen.

 

A Fehér Ház részéről Judd Deere szóvivő pénteken helytelenítette az eljárást.

 

„Egy politikai indíttatású impeachment egy olyan elnök ellen, akinek már csak 12 napja maradt hivatalából, csupán tovább mélyítené nagyszerű országunk megosztottságát”

 

– mondta.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.