Nyitókép: Petr Topič/MAFRA

 

Csehország a törvénymódosítás következtében megadóztatja azoknak az orvostanhallgatóknak a bérét, akiknek a járvány második hulláma idején elrendelték a kórházakban és az idősotthonokban való munkát.

 

A medikusoknak utólag le kell vonniuk a fizetésükből a szociális- és egészségbiztosítóba fizetett járulékokat, továbbá jövedelemadót is kell fizetniük, ami azt jelenti, hogy a fizetésük 30%-át elveszítik – írta az iDNES.cz hírportál.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségügyi tárca ajánlása szerint 2020 decemberéig a munkavégzésért kapott pénzbeli kompenzáció nem számított sem bérnek, sem fizetésnek. Ennek értelmében a diákoknak nem kellett járulékot fizetniük sem az egészségbiztosítóba, sem a szociális biztosítóba, sőt a jövedelemadó alól is mentesítve voltak.

 

„A jövedelemadót mindig leszámították ebből a típusú bevételből is, ezen nem változik semmi. A diákoknak nem kell ténylegesen befizetniük, hiszen az összeget lefedi a diákokra vonatkozó adózási kedvezmény“

 

– magyarázta Michal Žurovec, a cseh pénzügyminiszter szóvivője.

 

A jövedelemadónál azonban sokkal jelentősebb az egészségbiztosítóba és a szociális biztosítóba fizetett járulék, amire semmilyen kedvezmény nem vonatkozik.

 

Az egészségügyi minisztérium nem lát okot arra, hogy miért kellene a diákokat mentesíteni az adó- és a járulékfizetés alól.

 

„Ezzel minden olyan munkást diszkriminálnánk, aki járulékokat fizet a bevételéből – például az egészségügyi nővéreket, orvosokat és a betegszállítókat“

 

– jelentette ki Barbora Peterová, a tárca szóvivője.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!