Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Január 15-től az Ausztria területére érkező utasoknak kötelező lesz az elektronikus regisztráció. A regisztráció során a kereszt- és vezetéknevet, születési időt, címet, az országba való belépés és távozás időpontját, a kiindulópontot (országot), az utazás előtti utolsó tíz nap tartózkodási helyét, illetve az orvosi igazolást fogják kérni. 

 

Kivételt képznek az ingázók

 

 hirdetes_810x300  

A külügyi tárca tájékoztatása szerint az elektronikus regisztráció elküldéséről szóló igazolást az osztrák határ átlépése utáni ellenőrzéskor kell felmutatni. Az igazolásokat és a kitöltött nyomtatványokat 28 nap után véglegesen törlik.

 

A kötelező regisztráció alól kivételt képeznek az ingázók, az országon átutazók, illetve azok a polgárok, akik személyes, illetve családi okok miatt utaznak Ausztriába. Szinte minden ország lakójának – beleértve Szlovákiát is – kötelező a tíznapos karantén az országba való belépés után.

 

A kötelező tíznapos karantént legkorábban az ötödik napon lehet befejezni negatív PCR- vagy antigénteszt eredménnyel.

 

Az ápolóknak nem kell karanténba menniük

 

A kötelező karantén nem vonatkozik azokra az ápolókra, akik 24 órás turnusokban dolgoznak családoknál, az idénymunkásokra, illetve azokra a személyekre (plusz egy kísérőre), akik elhalaszthatatlan orvosi beavatkozás miatt érkeznek az országba. Ezeknek a személyeknek azonban az országba való belépéskor negatív PCR- vagy antigéntesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi 72 óránál.

 

Nem kell karanténba vonulniuk és negatív tesztet felmutatniuk azoknak az ingázóknak, akik rendszeresen járnak munkába Szlovákiából Ausztriába, illetve azoknak a diákoknak, akik jelenléti oktatáson vesznek részt osztrák egyetemeken.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!