Tíznapos karantén és kötelező regisztráció vár az Ausztriába érkező utasokra - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Külügyek

Tíznapos karantén és kötelező regisztráció vár az Ausztriába érkező utasokra

A módosítások január 15-től lépnek érvénybe, de vannak, akik kivételt élveznek alóla.

Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Január 15-től az Ausztria területére érkező utasoknak kötelező lesz az elektronikus regisztráció. A regisztráció során a kereszt- és vezetéknevet, születési időt, címet, az országba való belépés és távozás időpontját, a kiindulópontot (országot), az utazás előtti utolsó tíz nap tartózkodási helyét, illetve az orvosi igazolást fogják kérni. 

 

Kivételt képznek az ingázók

 

SJE Nyílt nap

A külügyi tárca tájékoztatása szerint az elektronikus regisztráció elküldéséről szóló igazolást az osztrák határ átlépése utáni ellenőrzéskor kell felmutatni. Az igazolásokat és a kitöltött nyomtatványokat 28 nap után véglegesen törlik.

 

A kötelező regisztráció alól kivételt képeznek az ingázók, az országon átutazók, illetve azok a polgárok, akik személyes, illetve családi okok miatt utaznak Ausztriába. Szinte minden ország lakójának – beleértve Szlovákiát is – kötelező a tíznapos karantén az országba való belépés után.

 

A kötelező tíznapos karantént legkorábban az ötödik napon lehet befejezni negatív PCR- vagy antigénteszt eredménnyel.

 

Az ápolóknak nem kell karanténba menniük

 

A kötelező karantén nem vonatkozik azokra az ápolókra, akik 24 órás turnusokban dolgoznak családoknál, az idénymunkásokra, illetve azokra a személyekre (plusz egy kísérőre), akik elhalaszthatatlan orvosi beavatkozás miatt érkeznek az országba. Ezeknek a személyeknek azonban az országba való belépéskor negatív PCR- vagy antigéntesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet régebbi 72 óránál.

 

Nem kell karanténba vonulniuk és negatív tesztet felmutatniuk azoknak az ingázóknak, akik rendszeresen járnak munkába Szlovákiából Ausztriába, illetve azoknak a diákoknak, akik jelenléti oktatáson vesznek részt osztrák egyetemeken.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket