Edina
  • HUF: 361.82
  • USD: 1.22
  • 5 °C
  • 12 °C
Külügyek

Az Egyesült Királyságban már a brazil mutáció miatt (is) aggódnak

A nagyobb fertőzőképesség önmagában is halálosabbá teszi a vírust

Nyitókép forrása: bbc.com

 

Öt napja azonosították először a koronavírus brazil mutációját, az Egyesült Királyság pedig csütörtökön kemény beutazási korlátozásokat vezetett be. A járványhelyzet súlyosságára való tekintettel a RyanAir felfüggesztette a London-Pozsony, Manchester-Pozsony és Dublin-Pozsony járatait, méghozzá március végéig. A WizzAir február 10-ig szünetelteti járatait.

 

Brazíliában nem egy, hanem kettő mutációt azonosítottak eddig a kutatók. Ahogy a brit Kent-mutáciuó és a dél-afrikai variáns, úgy a brazil változatok is képesek jobban kapcsolódni az emberi sejtekhez, ezért jóval fertőzőképesebbek, mint a második hullámot okozó eredeti változat. A kettő közül egyelőre csak az egyik brazil törzs jelent meg a szigetországban.

 

A brit kormány azonban nem bízta a véletlenre. Csütörtökön gyakorlatilag egész Dél-Amerikával szemben beutazási tilalmat rendelt el (csak a brit állampolgárok mehetnek haza). Még Portugália is felkerült a listára amiatt, hogy nagyon intenzív a személyforgalom közte és Brazília között.

 

Nagy-Britanniában jelenleg az új koronavírustörzs, a Kent-mutáció (B1.1.7) tombol. A statisztikák szerint fertőzőképessége 30-50 százalékkal nagyobb, mint az eredeti változaté. Ezt úgy kell értelmezni, hogy mivel a vírus könnyebben tudja felnyitni az emberi sejtek burkát, az ember ugyanattól a vírusmennyiségtől jóval nagyobb valószínűséggel betegszik meg.

 

A nagyobb fertőzőképesség önmagában is halálosabbá teszi a vírust: a több fertőzött több beteget és több halálos áldozatot is jelent.

 

Körkép.sk, BBC.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket