Nyitókép forrása: nytimes.com

 

Két hónappal a választások előtt lemondott a holland kormány, amelynek élén a Magyarország-ellenes kijelentéseiről is ismert Mark Rutte kormányfő ált. A politikai válság gyújtópontja a családipótlék-botrány volt, amely hetek óta szinte elviselhetetlen nyomás alatt tartotta a kabinetet.

 

Az utolsó lökés az volt, hogy csütörtökön a szociáldemokrata pártelnök, Lodewijk Asscher bejelentette visszavonulását. Asscher Rutter második kormánya idején (2012-2017) miniszerelnök-helyettes és a szociálisügyi miniszter volt, as családipótlék-botrány is ehhez az időszakhoz kötődik.

 

2012-től kezdődően a holland adóhatóság több mint 20 ezer családot nyilvánított adócsalónak, és visszamenőlegesen megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást. Sok esetben a családoknak több ezer eurót kellett visszafizetniük az államnak, ezrek került anyagi csődközelbe. Később kiderült, hogy elsősorban kettős állampolgárokat érintő „adminisztratív hiba” történt az adóhivatal rendszerében. Tavaly márciusban Rutte ünnepélyesen bocsánatot kért, és 500 millió eurós keretet hoztak létre a családok kártalanítására.

 

 hirdetes_300x300  

Csakhogy az ügy kivizsgálására parlamenti bizottság alakult, így a mindennapi politika részévé vált. A bizottság szerint a kormány az állampolgári jogok megsértésével kényszerítette családok ezreit azonnali visszafizetésre. Ráadásul, legalább 20 csapád a holland Legfelsőbb Bíróságon perelte be a Rutte-kormány több jelenlegi tagját is.

 

Más szavakkal: két hónappal a választások előtt a Rutte-kormány több tagja vállalhatatlanná vált a kampányban. Márpedig Rutte és pártja továbbra is vezető politikai erő Hollandiában, maga a botrány pedig a háromszoros kormányfőt nem tépázta meg annyira, mint minisztereit. A kormány lemondásával pedig sikerült elérnie azt is, hogy a toxikus kormánytagok eltűnjenek a képből. Van ugyanis mit veszítenie: a legerősebb politikai pártként a felmérések szerint mindössze három pártból álló koalícióra van kilátása.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:
Címkék: Hollandia kormány

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!