Nyitókép forrása: theTimes.com

 

A brit kormány masszív televíziós és internetes „maradj otthon!” kampányba kezdett, miután a szigorú lockdown bevezetése ellenére az emberek mobilitása alig csökkent. Legalábbis messze nem olyan mértékben, mint amennyire a tavaszi járványhullám idején sikerült lenyomni a mobilitási mutatókat. Nagyobb a forgalom az utakon, a tömegközlekedési eszközökön, többet utaznak a vásárlásért – derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

 

A hatóságok attól tartanak, hogy túl sokan bliccelik el a rendelkezéseket. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban a legmagasabb a halálozások száma egész Európa viszonylatában. Az egészségügy az összeomlás szélén áll, a kormányzatba vetett közbizalom pedig fokozatosan épül le. A külföldi beutazásokat korlátozták, a kivételek kötelező karanténba kerülnek. Nagy-Britanniában tombol a koronavírus Kent-mutációja, ami Dél-Angliában jelent meg először, de felütötte már fejét a dél-afrikai mutáció és a brazil variáns is.

 

Érdemes figyelni a brit eseményeket, mert ahogy az első hullám idején Olaszország volt a járvány negatív viszonyítási pontja, úgy most Nagy-Britannia lehet az új mutációk okozta hullám lakmuszpapírja.

 

 hirdetes_300x300  
Veszélyes helyzetben a kórházak

 

Nagy-Britanniában a kórházakban a járvány egyre inkább megbénítja a nem COVID-kezeléseket. A rákkezeléseket már elhalasztották, a rendelőknél sorokban kígyóznak az emberek, az intenzív osztályokat a szomszédos osztályok kárára bővítik ki.

 

A múlt héten az iskolákat és vállalkozásokat bezárták, az embereket pedig felszólították, hogy ha csak tehetik, maradjanak otthon. Az emberek azonban nem nagyon tartják be a korlátozásokat. A tavaszi hullám idején elrendelt kijárási tilalomkor a mobilitás a megszokott szint 35 százalékára csökkent, most ennek csaknem dupláját mérik, 63 százalékot – annak ellenére, hogy a legsúlyosabb veszélyhelyzeti fokozat, a Tier 4 van érévnyben az egész szigetország területén.

 

A vasúti tömegközlekedési eszközökön a tavasszal mért forgalom négyszeresét tapasztalják, a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket ugyan be kellett zárni, mégis többen és gyakrabban járnak vásárolni.

 

Az iskolák csak a kritikus infrastruktúrákban dolgozók gyerekeit fogadják, de jóval magasabb látogatottságról számolnak be, mint tavasszal. Január 11-én az állami iskolák tanulóinak 14 százaléka jelent meg az oktatási órákban, ami hétszeres arány az áprilisban mért 2 százalékhoz képest.

 

Mit mit mondanak  szociálpszichológusok?

 

A tömeglélektannal foglalkozó szakértők szerint a járvány során tapasztalt a „pandémiás fásultság” csak az egyik oka a szabályok megkerülésének. Az olyan intézkedések, mint a bölcsődök korlátlan működtetése, a különböző napközi „felhők”, amelyek keretében találkozhatnak egymással az emberek, beleértve a sportolást, egyszerűen elveszik a többi intézkedés szigorának élét.

 

A Bloomberg által megszólított Susan Michie  egészségpszichológiai professzor szerint a rengeteg kivétel vegyes üzeneteket küld a lakosságnak, mert kétségbe vonják a másik üzenetet, miszerint válsághelyzet van.

 

„Egyrészt az mondják, hogy maradj otthon, de másrészt megengedik, hogy az egyetemek, bölcsődék, istentiszteleti helyek és bizonyos vállalkozások nyitva maradjanak”

 

mondta.

 

Más szakértők ehhez hozzáteszik, hogy míg tavasszal a járvány okozta válsághelyzet miatt a lakosság megrémült, vagy legalább megijedt, addig mára, a járvány 11. hónapjában a koronavírus iránt táplált érzelmek normalizálódtak, a veszély „rutinveszély” lett, a járványstatisztika pedig napi gyorshírek része.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!